Усі новини

Здорове харчування – профілактика хвороб серцево-судинної системи!

🔷 Профілактика серцево-судинних захворювань складається з кількох заходів, серед яких важливе місце займає правильне харчування. Після багатьох досліджень та випробувань були визначені продукти, корисні для серця, а також для організму людини в цілому.

🥗 Перші місця посідають свіжі фрукти та овочі, але в корисному «серцевому» раціоні також присутні риба, горіхи, молочні продукти. Завдяки різноманітності харчових продуктів, які кардіологи «поклали до корисного кошику», ви легко підберете оптимальний варіант раціону для серця і судин на кожен день.

‼️ Їжа буде достатньо смачною, поживною, а ви вбережете себе не тільки від проблем з серцем, але й від переїдання, ожиріння, порушення діяльності ШКТ, дефіциту вітамінів і мінералів, безсоння, відчуття постійної втоми.

📍 Існують продукти, корисні для судин, здатні нормалізувати артеріальний тиск, знизити ризик тромбозів, відрегулювати рівень цукру. Визначні властивості продуктів, корисних для здоров’я серця, наступні: високий вміст необхідних для роботи серцево-судинної системи мікроелементів; низька калорійність; гіпоалергенність.

📌 Продукти, які корисні для судин та серця

🍋 🍎 Фрукти: гранат (профілактика атеросклерозу, стабілізація тиску), лимон (зниження артеріального тиску), яблука (зниження рівню холестерину, запобігання тромбозу). Також корисними є абрикос, персик, авокадо. Особливість, на яку фахівці звертають увагу, – вживайте фрукти «по сезону», щоб отримати очікувану дозу вітамінів. Знизьте кількість вживання джемів, варення, в яких доданий цукор.

🌶️🥬 Овочі: гострий перець червоний, гарбуз, томати, хрін, буряк, ріпчаста цибуля.
Раціон, який допомагає попередити проблеми з серцем і судинами при гіпертонії, рекомендують доповнювати петрушкою, шпинатом, листовим салатом, що мають властивості розширення судин. Для пацієнтів з гіпертензією корисними є насичені клітковиною бобові, що очищують кров від зайвого холестерину.

🍣 Риба. Червона риба, яка збагачена поліненасиченими кислотами Омега 3, суттєво знижує ризик виникнення інфарктів, інсультів. На день ви можете вживати 140 г приготовленої риби (але не більше, ніж 700 г на тиждень). Найбільш корисними є наступні види риби: горбуша (рожевий лосось), кижуч (срібний тихоокеанський лосось), кета (різновид лососю), сардини, тунець. Вживання риби позитивно впливає на серцевий м’яз, не допускає швидкого «зношування», виникнення тромбів.

🥜 Горіхи. В горіхах міститься велика кількість вітаміну Е, який зміцнює судини, знижує рівень «поганого» холестерину в крові. Волоські горіхи багаті на амінокислоту Омега 3. Науковці довели, що вживання 30 г свіжих горіхів на день знижує смертність від хвороб серця на 20%. Тож, обов’язково додайте у свій раціон: арахіс, мигдаль, фундук, волоський горіх, кеш’ю, фісташки (не солені).

🧀 Молочні продукти. Є результати досліджень, які вказують на те, що з віком свіже молоко засвоюється гірше. Тому перевагу радять надавати кисломолочним продуктам, що не тільки є джерелом кальцію, корисного для кісток, але й стабілізують тиск, попереджають стенокардію. Це може бути: кефір, йогурт, нежирний малосолоний сир, ряжанка, сметана.

📝 Ще кілька важливих правил:

✔️Використовуйте невеликий посуд для їжі, щоби зменшити ризики переїдання.
✔️Намагайтеся їсти, не відволікаючись на телевізор, читання чи роботу. Це може змусити вас більше з’їсти, оскільки ви не усвідомлюєте наскільки ви вже ситі.
✔️Робіть перерву після основного прийому їжі, перш ніж їсти десерт — 15-20 хвилин. Нам потрібен час, щоби мозок дав сигнал про повний шлунок.
✔️Вживання алкоголю стимулює апетит. Водночас алкогольні напої висококалорійні. Якщо ви плануєте слідкувати за розміром порцій та берегти своє серце — варто відмовитись від алкоголю взагалі.

✅ Харчуйтесь збалансовано для здоров’я свого серця! Бережіть себе і будьте здорові!

Поділитися:
Знайти