Здорове харчування — профілактика хвороб серцево-судинної системи
1 листопада 2024
🫀Профілактика серцево-судинних захворювань складається з кількох заходів, серед яких важливе місце займає правильне харчування. Після багатьох досліджень та випробувань були визначені продукти, корисні для серця, а також для організму людини в цілому.
⚠️ Перші місця посідають свіжі фрукти та овочі, але в корисному «серцевому» раціоні також присутні риба, горіхи, молочні продукти. Завдяки різноманітності харчових продуктів, які кардіологи «поклали до корисного кошику», ви легко підберете оптимальний варіант раціону для серця і судин на кожен день.
👉 Їжа буде достатньо смачною, поживною, а ви вбережете себе не тільки від проблем з серцем, але й від переїдання, ожиріння, порушення діяльності ШКТ, дефіциту вітамінів і мінералів, безсоння, відчуття постійної втоми.
➡️ Існують продукти, корисні для судин, здатні нормалізувати артеріальний тиск, знизити ризик тромбозів, відрегулювати рівень цукру. Визначні властивості продуктів, корисних для здоров’я серця, наступні:
- високий вміст необхідних для роботи серцево-судинної системи мікроелементів;
- низька калорійність;
- гіпоалергенність.
‼️Продукти, які корисні для судин та серця
Фрукти 🍋🍏🥑
Гранат (профілактика атеросклерозу, стабілізація тиску), лимон (зниження артеріального тиску),яблука (зниження рівню холестерину, запобігання тромбозу). Також корисними є абрикос, персик, авокадо. Особливість, на яку фахівці звертають увагу – вживайте фрукти «по сезону», щоб отримати очікувану дозу вітамінів. Знизьте кількість вживання джемів, варення, в яких доданий цукор.
Овочі 🍅🧅🥬
Гострий перець червоний, гарбуз, томати, хрін, буряк, ріпчаста цибуля. Раціон, який допомагає попередити проблеми з серцем і судинами при гіпертонії, рекомендують доповнювати петрушкою, шпинатом, листовим салатом, що мають властивості розширення судин. Для пацієнтів з гіпертензією корисними є насичені клітковиною бобові, що очищують кров від зайвого холестерину.
Риба 🐟
Жирна морська риба, збагачена поліненасиченими кислотами Омега 3, суттєво знижує ризик виникнення інфарктів, інсультів. На день ви можете вживати 140 г приготовленої риби (але не більше, ніж 700 г на тиждень). Вживання риби позитивно впливає на серцевий м’яз, не допускає швидкого «зношування», виникнення тромбів.
Горіхи 🥜
В горіхах міститься велика кількість вітаміну Е, який зміцнює судини, знижує рівень «поганого» холестерину в крові. Волоські горіхи багаті на амінокислоту Омега 3. Науковці довели, що вживання 30 г свіжих горіхів на день знижує смертність від хвороб серця на 20%. Тож, обов’язково додайте у свій раціон: арахіс, мигдаль, фундук, волоський горіх, кешʼю, фісташки (не солені).
Молочні продукти 🧀🥛
Є результати досліджень, які вказують на те, що з віком свіже молоко засвоюється гірше. Тому перевагу радять надавати кисломолочним продуктам, що не тільки є джерелом кальцію, корисного для кісток, але й стабілізують тиск, попереджають стенокардію. Це може бути: кефір, йогурт нежирний, мало солоний сир, ряжанка, сметана.
📝 Ще кілька важливих правил:
❗️Використовуйте невеликий посуд для їжі, щоби зменшити ризики переїдання.
❗️Намагайтеся їсти, не відволікаючись на телевізор, читання чи роботу. Це може змусити вас більше з’їсти, оскільки ви не усвідомлюєте наскільки ви вже ситі.
❗️Робіть перерву після основного прийому їжі, перш ніж їсти десерт — 15-20 хвилин. Нам потрібен час, щоби мозок дав сигнал про повний шлунок.
❗️Вживання алкоголю стимулює апетит. Водночас алкогольні напої висококалорійні. Якщо ви плануєте слідкувати за розміром порцій та берегти своє серце — варто відмовитись від алкоголю взагалі.
💪♥️ Харчуйтесь збалансовано для здоров’я свого серця! Бережіть себе і будьте здорові!