Здорове харчування під час свят
30 квітня 2024Їжа на свята – це особливий культ. Але святкове застілля не стільки про «поїсти», скільки про атмосферу. Тож важливо пам’ятати, що їжа після свят нікуди не зникне.
Вмійте сказати собі «стоп!», відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули ситість. Наповніть святковий стіл здоровими стравами. Використовуйте в рецептах багато овочів і цільнозернових продуктів, обирайте нежирне м’ясо птиці або рибу. Замість того, щоб коптити або смажити, здоровіше їх запекти. Салати заправляйте рослинними оліями (оливковою, соняшниковою), нежирним йогуртом.
На Великодні свята, звичайно ж, буде паска. Не варто намагатися наїстися паскою на весь рік. Для атмосфери свята і задоволення апетиту достатньо два-три шматочки. Крім того, якщо їсте паску, то відмовтеся від білого хліба. Писанка – традиційна їжа на Великдень, 1-2 варених яйця – це корисно. Пийте достатньо води. Обирайте напої, які не містять багато калорій. Відмовтесь від солодких газованих напоїв та алкоголю. Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує.
Відчуття ситості з’являється не відразу, якщо дуже швидко поглинати їжу, то через півгодини замість святкового настрою ви відчуєте перенасичення і втому. Їжте повільно, добре пережовуйте. Більше рухайтеся. Сімейна прогулянка, пробіжка з домашнім улюбленцем будуть корисними для організму, адже допоможуть позбутися зайвих калорій.
Будьте здорові та з наступаючим Великоднем!