Збалансоване харчування для здоров’я серця
18 березня 2025
🫀 Щоб зберегти серце в здоровому стані, можна займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок і мінімізувати стрес. Але найпростіше, що можна робити для здоров’я серця – стежити за тим, що їмо. Деякі продукти негативно впливають на серцево-судинну систему, а інші – навпаки, можуть покращити ситуацію.
📝 Ось кілька простих порад, які допоможуть контролювати раціон для покращення роботи серця:
📌Використовуйте невелику тарілку, щоб контролювати свої порції.
📌Їжте більше низькокалорійних продуктів, багатих поживними речовинами, наприклад, фруктів і овочів.
📌Їжте менше калорійних продуктів з високим вмістом натрію, наприклад, фаст-фудів.
📌Стежите за кількістю порцій. Рекомендована кількість порцій для кожної групи продуктів може варіюватися в залежності від конкретної дієти або рекомендацій лікаря.
📌Використовуйте мірні чашки, ложки або ваги.
📌Обмежте вживання нездорових жирів. Обмеження кількості насичених і транс-жирів є важливим кроком для зниження рівня холестерину в крові та ризику ішемічної хвороби серця.
⚠️ Високий рівень холестерину може призвести до накопичення бляшок в артеріях, що підвищує ризик серцевого нападу та інсульту.
⁉️ Як зменшити вживання жирів:
🔺Видаліть жир з м’яса або виберіть нежирне м’ясо з вмістом жиру менше ніж 10%.
🔺При приготуванні і подачі використовуйте менше масла, маргарину і жиру.
🔺Використовуйте замінники з низьким вмістом жиру.
🔺Перевіряйте харчові етикетки печива, тортів, глазурі, крекерів і чіпсів. Ці продукти мають низьку поживну цінність, але деякі з них також можуть містити транс-жири. Вони можуть бути вказані на етикетці, як частково гідрогенізовані олії.
🔺Обирайте мононенасичені жири, як оливкова олія. Поліненасичені жири, що містяться в деяких видах риби, авокадо, горіхах і насінні, також є хорошим вибором для здорового серця.
🔺Вибирайте джерела білка з низьким вмістом жиру. Пісне м’ясо, птиця і риба, нежирні молочні продукти і яйця – одні з найкращих джерел білка.
💡 Створюйте щоденні меню
✅ Прописуйте меню, підбираючи корисні продукти для вашого серця. Для кожного прийому їжі та перекусу робіть акцент на овочах, фруктах і цільнозернових продуктах. Перелік популярних продуктів, які негативно впливають на роботу серця:
❌ смажена їжа; консерви (за винятком овочів і бобів, якщо без додавання солі); цукерки; чіпси; заморожені страви; торти; печиво; морозиво; майонез, кетчуп і фасована заправка; червоне м’ясо (вживати тільки в обмеженій кількості); алкоголь; гідрогенізовані рослинні олії; піца, гамбургери та хот-доги.