Усі новини

Як зменшити споживання солі та цукру

✅ Здорове харчування — запорука довгого наповненого життя, основа турботи про себе. Плануючи меню для себе й родини, варто зважати на баланс.

🧂Постійним додатком до їжі є сіль. Вона бере участь в обмінних процесах організму, підтримує роботу клітин, без неї шлунок погано перетравлює їжу. Але важливо не допускати перебільшення дозволених доз.

ℹ️ За даними дослідження STEPS, що проводилося в Україні у 2019 р., виявлено, що середнє споживання солі становить приблизно 12,6 г на добу, що більш ніж удвічі перевищує рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень у 5 г на день.

‼️ В Україні впродовж 2020 року від наслідків надмірного споживання солі померло близько 42 000 осіб.‼️

⚠️ На думку спеціалістів, зниження споживання солі допоможе уникнути розвитку серцево-судинних хвороб: гіпертонії, інсульту та інфаркту, а також попередити майже 2,5 млн смертей у світі щороку.

⁉️ Як знизити споживання солі:

  • обмежте вживання солоних закусок, снеків;
  • приберіть сільничку зі столу. Одне струшування сільнички додає приблизно 0,5 г солі у вашу страву;
  • зменшіть кількість доданої солі під час щоденного приготування їжі;
  • обираючи продукти харчування, зважайте на склад: обирайте ті, які містять меншу кількість солі;

✅ Зважаючи на дефіцит йоду в більшості українців, слід вживати cіль йодовану.

ℹ️ Цукор також бере участь у життєдіяльності організму — його правильна кількість дає нам запас енергії. Глюкоза (цукор) міститься в крові, але надлишок цієї речовини спричиняє розвиток цукрового діабету, погано впливає на серцево-судинну систему, призводить до надлишкової ваги, погіршення стану шкіри, розвитку карієсу, тощо.

✅ Рекомендовані норми споживання доданого цукру на добу — не більше 25 г (5 ч.л.). Природний цукор, що міститься в молоці, фруктах та овочах, не зараховується до доданого цукру.

⁉️ Як знизити споживання цукру:

  • уважно вивчайте склад продуктів і уникайте тих, що містять доданий цукор (соки, цукерки, газовані напої, печиво, йогурти з фруктовими смаками, навіть сосиски та ковбаси). Наприклад, склянка лимонаду (200 мл) містить приблизно 20 г цукру, 200 г фруктового йогурту — 25-30 г цукру, смужка молочного шоколаду – майже 9 г, чайна ложка кетчупу — 4 г;
  • надавайте перевагу продуктам, які містять природний цукор (фрукти, цільнозернові продукти, овочі, молоко);
  • зменшуйте кількість цукру поступово. Якщо вам важко відмовитися від нього повністю, спробуйте, наприклад, почати з несолодкого чаю.

Дбайте про себе і будьте здорові!

Поділитися:
Знайти