Усі новини

Як зменшити ризики впливу радіонуклідів, що потрапляють до організму з їжею

При вживанні радіаційно забруднених харчових продуктів, організм людини піддається негативному впливу внутрішнього радіоактивного опромінення. Навіть мінімальні кількості радіонуклідів у їжі створюють небезпеку для здоров’я.

Але дотримання досить простих прийомів обробки гарантує можливість безпечного використання овочів, фруктів, ягід, олійних, зернових та зернобобових культур, м’ясних та молочних продуктів, а також продуктів їх переробки.

Так, якщо вживати молочну продукцію, то краще масло, сир та сметану, під час їх приготування більшість радіонуклідів переходить у молочну сироватку та маслянку.

М’ясо та рибу перед варінням попередньо вимочити у воді протягом 1-2 годин. Цю воду злити, налити чистої і варити без додавання солі на малому вогні протягом 10 хвилин. Зливши перший відвар, м’ясо та рибу заливають новою порцією води і варять до готовності.

Гриби можуть бути значно забрудненими радіонуклідами, тому воду, в якій варилися гриби, доцільно зливати 2-3 рази, замінюючи її на нову. Перед використанням коренеплодів (картоплі, буряку, моркви, редьки) у їжу їх миють у проточній воді. Очищення від лушпиння та подальша обробка продуктів (варіння, соління та ін.) ще більше зменшує їх радіоактивне забруднення.

Перед використанням огірків, капусти, цибулі, петрушки, редиски, салату та інших овочів потрібно ретельно промити їх від частинок ґрунту та перед приготуванням їжі слід витримати 2-3 години в холодній підсоленій воді.

Крім того, бажано включати до раціону продукти, які виводять радіацію з організму: з грибів – це лисички, маслюки, опеньки, грузді, які багаті селеном, який допомагає тканинам позбутися від радіонуклідів і наслідків їх дії, виводить радіацію з організму.

Мед – це сорбент, здатний наситити організм активними речовинами і прискорити процес виведення радіонуклідів. Корисні продукти, які блокують радіонукліди – це цукати з лимона та апельсина, сушені курага та родзинки, смородина перетерта з цукром, агар-агар, суха морська капуста або в консервах, сушені яблука, пастила, мармелад, сушені скибочки буряків, моркви.

Отже, щоб зменшити до прийнятного вміст радіонуклідів у їжі та забезпечити їх виведення, варто дотримуватись цих простих порад.

Поділитися:
Знайти