Як запобігти харчовому отруєнню
2 липня 2024
Щоб запобігти харчовому отруєнню в домашніх умовах дотримуйтесь наступних рекомендацій:
- Використовуйте гарячу мильну воду для миття посуду, обробних дошок та інших поверхонь, якими ви користуєтесь. Завжди мийте руки після дотику до сирого м’яса та птиці.
- Уникайте перехресного забруднення: використовуйте окремі дошки та ножі, особливо для сирого м’яса та птиці.
- Зберігайте сирі продукти окремо від готових.
- Готуйте продукти до безпечної температури. Найкращий спосіб дізнатися, чи приготовлені продукти до безпечної температури –використовувати харчовий термометр.
- Швидко охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються – протягом двох годин з часу їх купівлі або приготування. Якщо ви не впевнені, що відразу з’їсте такий вид продукту, особливо до відключення світла, краще утриматися від покупки.
- Не розморожуйте продукти за кімнатної температури. Найбезпечніший спосіб – розморозити їх у холодильнику. Якщо ви розігріваєте заморожені продукти в режимі «розморожування», обов’язково приготуйте їх відразу. Якщо ви не впевнені, що їжа була приготовлена або зберігалася безпечно, викиньте її.
До продуктів, які часто викликають харчове отруєння відносяться:
- яйця — сирі або недоварені, а також продукти, які їх містять (тісто для печива, домашнє морозиво та інші);
- молоко та молочні продукти;
- риба, морепродукти — у тому числі устриці, молюски, мідії та морські гребінці;
- м’ясо: готові страви, такі як котлети, холодець; м’ясні делікатеси (шинка, бекон, салямі та хот-доги);
- консерви, паштети, м’який сир (фета, брі, камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир);
- овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера та помідори;
- коренеплоди, сирі паростки (ростки квасолі, конюшини та редьки);
- соління; • непастеризовані соки, квас з бочки.
Якщо ви хворі, не готуйте їжу для інших, не користуйтеся спільними рушниками, столовими приборами, посудом.
Не купайтеся в басейні ще 2 тижні після того, як симптоми проносу зупинилися. При перших ознаках харчового отруєння зверніться до лікаря.