Усі новини

Як запобігти харчовому отруєнню

Щоб запобігти харчовому отруєнню в домашніх умовах дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  1. Використовуйте гарячу мильну воду для миття посуду, обробних дошок та інших поверхонь, якими ви користуєтесь. Завжди мийте руки після дотику до сирого м’яса та птиці.
  2. Уникайте перехресного забруднення: використовуйте окремі дошки та ножі, особливо для сирого м’яса та птиці.
  3. Зберігайте сирі продукти окремо від готових.
  4. Готуйте продукти до безпечної температури. Найкращий спосіб дізнатися, чи приготовлені продукти до безпечної температури –використовувати харчовий термометр.
  5. Швидко охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються – протягом двох годин з часу їх купівлі або приготування. Якщо ви не впевнені, що відразу з’їсте такий вид продукту, особливо до відключення світла, краще утриматися від покупки.
  6. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури. Найбезпечніший спосіб – розморозити їх у холодильнику. Якщо ви розігріваєте заморожені продукти в режимі «розморожування», обов’язково приготуйте їх відразу. Якщо ви не впевнені, що їжа була приготовлена або зберігалася безпечно, викиньте її.

До продуктів, які часто викликають харчове отруєння відносяться:

  • яйця — сирі або недоварені, а також продукти, які їх містять (тісто для печива, домашнє морозиво та інші);
  • молоко та молочні продукти;
  • риба, морепродукти — у тому числі устриці, молюски, мідії та морські гребінці;
  • м’ясо: готові страви, такі як котлети, холодець; м’ясні делікатеси (шинка, бекон, салямі та хот-доги);
  • консерви, паштети, м’який сир (фета, брі, камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир);
  • овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера та помідори;
  • коренеплоди, сирі паростки (ростки квасолі, конюшини та редьки);
  • соління; • непастеризовані соки, квас з бочки.

Якщо ви хворі, не готуйте їжу для інших, не користуйтеся спільними рушниками, столовими приборами, посудом.

Не купайтеся в басейні ще 2 тижні після того, як симптоми проносу зупинилися. При перших ознаках харчового отруєння зверніться до лікаря.

Поділитися:
Знайти