Усі новини

Як запобігти харчовому отруєнню

Як запобігти харчовому отруєнню.

Щоб запобігти харчовому отруєнню в домашніх умовах: частіше мийте руки, посуд та харчові поверхні, ретельно мийте руки теплою водою з милом до та після обробки чи приготування їжі. Використовуйте гарячу мильну воду для миття посуду, обробних дошок та інших поверхонь, якими ви користуєтесь. 

При покупці, приготуванні їжі або зберіганні продуктів тримайте сире м’ясо, птицю, рибу та молюски окремо від інших продуктів. Це запобігає перехресному забрудненню.

Готуйте продукти до безпечної температури,  цим ви можете вбити шкідливі організми у більшості продуктів. Будьте обережні з продуктами, що швидко псуються.

 Продукти, які часто викликають харчове отруєння: яйця – викликають сирі або недоварені яйця, а також продукти, які можуть їх містити, наприклад, тісто для печива та домашнє морозиво; молоко та молочні продукти (особливо некип’ячене  молоко); риба, морепродукти – у тому числі устриці, молюски, мідії та морські гребінці; м’ясо – готові страви, такі як котлети, холодець; м’ясні делікатеси (шинка, бекон, салямі та хот-доги); консерви, паштети, м’який сир (фета, брі та камамбер, сир із пліснявою та непастеризований сир); овочі та листова зелень, особливо салат, шпинат, капуста, селера та помідори; коренеплоди, сирі паростки (ростки квасолі, конюшини та редьки); отруєння соліннями; непастеризованим соком, квасом з бочки.

Охолоджуйте або заморожуйте продукти, що швидко псуються – протягом двох годин після їх купівлі або приготування. 

Не розморожуйте продукти за кімнатної температури. Найбезпечніший спосіб – розморозити їх у холодильнику. Якщо ви розігріваєте заморожені продукти в режимі «розморожування», обов’язково приготуйте їх відразу.

 Їжа, яка була протермінована, зберігалась та оброблялась неправильно, навіть якщо виглядає та пахне нормально, легко перетворюється на причину отруєння..

Якщо ви не впевнені, що їжа була приготовлена, подана або зберігалася безпечно, викиньте її. Якщо після тривалих відключень світла їжа виглядає несвіжою або має запах, краще її не їсти. Їжа, залишена при кімнатній температурі занадто довго, може містити бактерії або токсини, які неможливо знищити при приготуванні. 

Якщо ви хворі, не готуйте їжу для інших; не користуйтеся спільними рушниками, серветками, столовими приборами, посудом; не купайтеся в басейні ще 2 тижні після того,  як симптоми проносу зупинилися.

Поділитися:
Знайти