Усі новини

Як забруднення води впливає на здоров’я людини

💦Вода – це найважливіший природний  ресурс нашої планети. Як відомо, стан організму людини залежить від чистоти  повітря, способу життя, якості продуктів харчування, а також питної води.

🚰 Нині актуальною проблемою залишається забезпечення якісною питною водою населення, адже підґрунтові води не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води.

🦠 Вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального та вірусного походження. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я людини зумовлюючи виникнення таких  інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз,  поліомієліт тощо.

🔬 Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих  мікроорганізмів — збудників захворювань. Одним із показників бактеріального забруднення є кишкова паличка, яка у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому  середовищі.

🧫 Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми.

‼️ У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода повинна відповідати таким гігієнічним вимогам:

  • бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні;
  • мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий  хімічний склад.

⚠️ Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання в колективних господарствах та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

🚨 Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно- нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому.

🚑 Слід не забувати, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок та звичайна за смаком, кип’ятіння такої води не зменшує, а збільшує її токсичність!

👉 При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Для  профілактики  забруднення  джерел  водопостачання власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства, передбачених  Державними санітарними нормами і правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання  людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, при їх влаштуванні та утриманні, а саме:

  • колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами.
  • індивідуальний колодязь слід розміщувати на відстані не менше 20 м, а колодязь громадського користування на відстані не менше 50 м від джерел можливого забруднення (вбиральні, вигрібних ям, тваринницьких майданчиків, ін.).
  • не рідше 1 разу на рік необхідно  проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

‼️ Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування та охорона від забруднення зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

📣 Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

🔎 Підводячи підсумок, слід зазначити, що єдиним способом оцінки якості та безпечності питної води є проведення лабораторних досліджень атестованою  лабораторією.

Адже мікробне  забруднення, а іноді, і значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.

 

Поділитися:
Знайти