Усі новини

Як компенсувати втрату води

Пити воду та інші напої потрібно рівно стільки, щоб не виникали такі ознаки, як сухість у роті, відчуття втоми і розбитості, головний біль та запаморочення, а найголовніше – відсутність сечовипускання кілька годин. Тобто, випивати рідини потрібно стільки, щоб відчувати себе в літню спеку комфортно.

Аби втамувати спрагу, необхідно випивати не менше двох літрів води на день. Звісно, при умові відсутності протипоказань з боку нирок та інших органів сечовивідної системи.

Найкраще пити чисту структуровану воду, яка добре вгамовує спрагу, освіжає, оновлює клітини, відновлюючи водно-сольовий баланс. Якщо ж немає можливості приготувати таку воду, то можна скористатися і звичайною водою, яка продається в магазині та відповідає санітарним нормам.

Зловживати лікувальною та лікувально-профілактичною водою не варто, її бажано пити лише за призначенням лікаря.

Пити воду краще маленькими ковтками, часто і невеликими порціями. Норму води необхідно поділити на три частини і 2/3 випиваємо до обіду, іншу — протягом залишку дня. Ніколи не слід змішувати воду з їжею, пити можна за 20 хвилин до прийому їжі і через годину після.

Окрім води можна вживати несолодкі, підкислені напої, прохолодну воду, додавши до склянки трохи лимонного або апельсинового соку, холодний зелений чай (можна з лимоном, тільки без цукру), свіжовичавлені соки (томатний і грейпфрутовий). Але слід пам’ятати, що вони вгамовують спрагу на деякий час.

Організм більшості людей добре сприймає кисломолочні напої (айран, тан або кефір, розведений водою), морси і компоти з соком лимона або лайма, натуральний квас (краще домашній) і чайний гриб. Також пережити спекотні дні допоможуть трав’яні чаї з листя м’яти, шавлії, чебрецю, каркаде.

Не варто пити:

  • пакетовані соки, до складу яких входить величезна кількість цукру;
  • солодкі газовані напої;
  • крижану воду — це призводить до спазму судин, до порушення тепловіддачі і до ще більшого перегріву організму. Холодна вода, випита відразу після їжі, порушує травлення, викликаючи небажані процеси в організмі;
  • молоко, адже казеїн, що міститься в молоці, склеює молекули води і призводить до набряків;
  • каву в спеку можна пити тільки при низькому тиску, в ранкові години, бо вона може спровокувати прискорене серцебиття, а спраги за спекотної погоди навантаження на організм і без того підвищене. Необхідно пам’ятати, що кава взагалі здатна виводити рідину;
  • пиво та інші слабоалкогольні напої. Алкоголь всмоктується швидше, ніж зазвичай і може призвести до непритомності, стрибків тиску, викликати різкий головний біль і ще більше зневоднити організм.

Отже, виважено поставтеся до кількості і якості тієї рідини, яку ви вживаєте під час спеки!

Поділитися:
Знайти