Як харчування допомагає здоров’ю суглобів
14 жовтня 2025💪🏻 Здорові суглоби — запорука активного та повноцінного життя. Стан суглобів може погіршуватися через безліч факторів: аутоімунні захворювання, травми, підвищені навантаження, новоутворення кісткової чи хрящової тканини, інфекції тощо.
✅ Запобігти виникненню будь-якого захворювання набагато простіше аніж намагатися його вилікувати, тож варто завжди стежити за станом свого здоров’я та вживати заходи для його підтримання.
⁉️ Які продукти найкорисніші для суглобів?
Дотримання принципів правильного та збалансованого харчування допоможе зміцнити суглоби та зменшити запалення, саме тому у раціоні повинні бути наступні продукти:
🐟 риба з великим вмістом жирних кислот Омега-3 (оселедець, лосось, скумбрія). Омега-3 має чудову протизапальну дію, є джерелом вітаміну А, тож сприяє зменшенню інтенсивності болю та покращенню стану хрящів.
🥕 овочі та фрукти з високим вмістом антиоксидантів: морква, помідори, броколі, брюссельська капуста, кавун, гранат,
🧀 молоко, кисломолочні напої, сир та тверді сири. Молочні продукти багаті на кальцій, що є важливим елементом для підтримання здоров’я не лише кісток та зубів, але й суглобів.
🍵 зелений чай. Має антиоксидантні, імуномодулюючі та протизапальні ефекти.
⚖️ Не менш важливим для підтримання здоров’я суглобів є контроль ваги, оскільки зайві кілограми створюють велике навантаження на ці структури та провокують їхнє руйнування. Варто також стежити за водним балансом.
⁉️ Що потрібно виключити із раціону при болях у суглобах?
Це продукти харчування, що можуть посилювати запалення та провокувати біль:
🥩 червоне м’ясо: свинина, яловичина, телятина, субпродукти — містять великий вміст сечової кислоти, що порушує обмін пуринів та призводить до утворення відкладень;
🫘 бобові, як джерело пуринів;
🥬 шпинат, щавель через високий вміст оксалатів та пуринів;
☕️ чорний чай, кава — таніни та оксалати, які містяться в чорному чаї, звʼязують кальцій у шлунково-кишковому тракті, що ускладнює його засвоєння. Кофеїн у великих кількостях виводить кальцій з організму;
🍻 алкогольні напої погіршують стан кісткової тканини, сприяють запаленням;
🧁 солодощі та цукор провокують запалення, руйнують хрящі і кістки, а також можуть привести до надмірної ваги.
🥫консервовані продукти, ковбасні вироби шкодять суглобам через високий вміст солі, консервантів, фосфатів та трансжирів, що призводить до затримки рідини, запалення, порушення кальцієвого обміну.
🧑🏻⚕️ Головне правило — перш ніж вносити значні зміни до раціону, проконсультуйтеся з лікарем.