Усі новини

Вживання фруктів та ягід при цукровому діабеті 2 типу

🍓🫐 Літо – хороший час, коли можна зміцнити своє здоров’я. Саме зараз сезон більшості фруктів і ягід. За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), фрукти та ягоди багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, тому мають бути присутніми в раціоні кожної людини, навіть з цукровим діабетом. Денна порція ягід для людей з діабетом повинна поміщатися на долоні, а добовий об’єм фруктів не має перевищувати 200 грамів.

🥤 При діабеті шкоди від фрешу не буде. Адже головний інгредієнт цього напою — фрукти в рідкому вигляді та без клітковини, але правильніше надати перевагу одному цілому фрукту. Він міститиме всі необхідні вітаміни, мікроелементи та потрібну для травлення клітковину.

🍹 Смузі — вибір кращий. Адже це фрукти та ягоди в перебитому вигляді. Тобто зберігаються усі корисні властивості та клітковина. Тож, смузі та фреші людям з діабетом вживати можна. Тільки робити це у помірній кількості (150 мл). І вважати, що вже з’їли фрукт у вигляді напою.

🔷 Якщо ви використовуєте глікемічний індекс (ГІ) для контролю діабету, памʼятайте, що більшість фруктів та ягід мають низький ГІ. ГІ— це показник, який визначає, наскільки швидко будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищити рівень глюкози в крові.

➡️ При цукровому діабеті рекомендовано вживати продукти з низьким або середнім
глікемічним індексом, оскільки вони поступово підвищують рівень глюкози, запобігаючи різким коливанням.

🔎 Класифікація продуктів згідно з ADA (Американська діабетична асоціація):

– низький ГІ: 55 або менше — це яблука, сливи, айва, нектарин, гранат, персик, абрикос, груша, чорниця, брусниця, лохина, ожина, вишня, малина червона, смородина, суниця, полуниця, аґрус, зелений та червоний виноград;
– середній ГІ: 56-69 — це банани, диня, чорний виноград;
– високий ГІ: 70 або більше — це кавун.

✅ Не зважаючи на всю користь фруктів та ягід, не рекомендується їх вживати у великих кількостях, треба пам’ятати принцип тарілки здорового харчування: 50% овочів та фруктів, 25% білків, 25% вуглеводів. Найкращий час для фруктів — перша половина дня до 12:00–13:00.

Поділитися:
Знайти