Усі новини

Використання води в умовах надзвичайного стану

     Вода, що використовується для господарсько-питних потреб населення, повинна бути епідеміологічно безпечною ( не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

     Під час воєнного стану якість питної води набуває не абиякого значення. Внаслідок російської агресії в низці регіонів зафіксоване часткове або повне руйнування систем централізованого водопостачання та джерел нецентралізованого постачання води (шахтних колодязів, свердловин, каптажів тощо).

     При неможливості застосування питної води з джерел централізованого водопостачання використовуйте: питну воду з джерел нецентралізованого водопостачання – бюветів, колодязів, шахтних криниць (крім паводкових ситуацій); з пунктів розливу питної води (при їх наявності); фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування. Не використовуйте воду з колодязів та каптажів для приготування дитячого харчування. Воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей.

     Зберігайте воду у закритих ємностях. Обов’язково позначте ємності бірками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб».

     Очистка води в домашніх умовах:

  1. Процідіть воду через чисту тканину;
  2. Дайте воді відстоятися 24-48 годин в чистій та закритій ємності;
  3. Відфільтруйте воду через побутовий фільтр (якщо немає фільтра, процідіть воду через гравій, пісок або активоване вугілля);
  4. Прокип’ятіть воду (це найпростіший спосіб дезінфекції). Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.

     Виконавши ці 4 етапи можна очистити воду з будь-яких джерел ( у тому числі з-під крану) майже від усіх шкідників, окрім хімічного забруднення.

Поділитися:
Знайти