Усі новини

Використання питної води в умовах надзвичайного стану

💧 Вода, що використовується для господарсько-питних потреб населення, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

⚠️ Під час воєнного стану якість питної води набуває неабиякого значення. Внаслідок російської агресії можливе часткове або повне руйнування систем централізованого водопостачання та джерел нецентралізованого постачання води (шахтних колодязів, свердловин, каптажів тощо).

🚰 При неможливості застосування питної води з джерел централізованого водопостачання використовуйте: питну воду з джерел нецентралізованого водопостачання – бюветів, колодязів, шахтних криниць (крім паводкових ситуацій); з пунктів розливу питної води (при їх наявності); фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.

‼️ Не використовуйте воду з колодязів та каптажів для приготування дитячого харчування. Воду з відкритих водойм використовуйте тільки для технічних цілей. Зберігайте воду у закритих ємностях. Обов’язково позначте ємності бірками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб».

📌 Очистка води в домашніх умовах:

🔸процідіть воду через чисту тканину;
🔸дайте воді відстоятися 24-48 годин в чистій та закритій ємності;
🔸відфільтруйте воду через побутовий фільтр (якщо немає фільтра, процідіть воду через гравій, пісок або активоване вугілля);
🔸прокип’ятіть воду (це найпростіший спосіб дезінфекції). Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання.

✅ Виконавши ці чотири етапи можна очистити воду з будь-яких джерел ( у тому числі з-під крану) майже від усіх шкідників, окрім хімічного забруднення.

Поділитися:
Знайти