Весняний авітаміноз: 6 ознак, що вам не вистачає вітамінів
24 квітня 2025
⚠️ Після зими запаси вітамінів в нашому організмі суттєво виснажуються. Незбалансоване харчування, дефіцит свіжих овочів та фруктів, нестача сонячного світла та фізичної активності — все це стає підґрунтям для розвитку гіповітамінозу.
⁉️ Які органи в першу чергу страждають від нестачі потрібних вітамінів та мінералів?
➡️ Навесні, коли організм виснажений після зими, найбільше страждає імунна система: авітаміноз призводить до того, що організм стає більш сприйнятливим до інфекцій.
Нервова система теж страждає: виникає хронічна втома, дратівливість, порушення сну та головні болі.
💪🏻 Кістки та м’язи стають крихкими, а хрящі втрачають еластичність. Шкіра може ставати сухою, лущитися, набувати тьмяного вигляду, а волосся — ламається та випадає. На додачу, дефіцит вітамінів може порушити мікробіом кишківника та процес травлення, викликати діарею або закреп.
📝 Ось шість ознак того, що вам не вистачає вітамінів:
• Загальна слабкість та швидка стомлюваність, сонливість, апатія;
• Незадовільний стан шкіри: сухість, втрата тонусу, блідість, лущення або запалення, тріщини у куточках губ;
• Тьмяність, лупа, втрата об’єму волосся, повільний його ріст та випадання;
• Порушення з боку імунної системи: часті застуди та інфекції;
• Зниження працездатності: погіршення пам’яті, уваги, концентрації;
• Перепади настрою: емоційна нестійкість у вигляді підвищеної дратівливості.
⁉️ Які продукти додати в раціон навесні?
🥩 Яловичина, свинина, курка, індичка, кролик та яйця — можуть стати гарними джерелами білка, заліза, цинку та вітамінів групи B.
🐟 Жирна риба — лосось, скумбрія, оселедець, сардини — багаті на вітаміни D, A, E, а також омега-3 жирні кислоти.
🍌 З рослинних продуктів дуже корисні листова зелень, цитрусові, яблука та банани. Крупи — гречка, вівсянка й коричневий рис — це джерела клітковини, вітамінів групи B та мінералів. Квасоля, сочевиця та горох — це і білок, і клітковина, і вітаміни групи B.
🥑 А горіхи та насіння багаті на вітаміни E, групи B, магній, цинк, омега-3 жирні кислоти.
Цитрусові та ківі містять вітамін С, банани — калій, манго — вітамін А, броколі багата на кальцій, калій та вітамін С, шпинат — на залізо та магній, авокадо — гарне джерело здорових жирів, лосось, тунець, креветки та устриці — на омега-3 жирні кислоти та вітамін В12.
‼️ Але треба розуміти, що повністю ліквідувати весняну нестачу вітамінів та мінералів шляхом споживання цих продуктів практично неможливо. Привезені, а не локальні фрукти та овочі можуть замістити дефіцит лише частково — дефіцит все одно залишиться.