Усі новини

Важливість збалансованого харчування для здоров’я

🗓️ Всесвітній день здорового харчування, який відзначається 16 жовтня, присвячений підвищенню обізнаності про важливість збалансованого харчування для здоров’я, профілактики захворювань та довголіття.

💁🏼 Цей день підкреслює ключові принципи здорового харчування, такі як: дотримання принципу «Тарілки здорового харчування» з переважанням овочів та фруктів, обмеження жирної, солоної та солодкої їжі, споживання достатньої кількості рідини та дотримання харчової безпеки.

🎯 Мета Всесвітнього дня здорового харчування – привернути увагу громадськості до проблем харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80% усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40% з них — безпосередньо з харчуванням людини. Всесвітній день здорового харчування покликаний ознайомити людей з важливістю правильної та корисної їжі для здоров’я, самопочуття та продовження життя.

✅ Здоровий спосіб харчування – це правильна робота усього організму, надходження всіх необхідних мікро- та макроелементів, корисних речовин, дотримання режиму і відмова від шкідливих продуктів. Такий раціон сприяє правильному функціонуванню травної системи, виключає дерматологічні захворювання, хвороби серця і судин, дозволяє поліпшити стан нігтів, волосся, шкіри, тощо.

➡️ Здорове харчування – це раціон, що забезпечує нормальний ріст, розвиток та життєдіяльність людини, зміцнює її здоров’я, запобігає розвитку хвороб та сприяє довголіттю.

📌 Ключові аспекти здорового харчування:

🔹«Тарілка здорового харчування»: це візуальна модель, яка допомагає зрозуміти, як розподіляти порції їжі. Вона передбачає, що: 50% тарілки мають займати овочі та фрукти, особливо різнокольорові; ¼ тарілки – цільнозернові продукти (ячмінь, овес, гречка, неочищений рис, цільнозернові макарони). Іншу частину тарілки слід заповнювати білками (наприклад, рибою, бобовими) та корисними жирами.

🔹Обмеження шкідливих продуктів: важливо уникати страв з великим вмістом жиру, солі та цукру, а також обмежити споживання алкоголю.

🔹Достатнє споживання рідини: необхідно пити достатньо рідини з низькою калорійністю.

🔹Режим харчування: дотримуватися правильного режиму дня і приймати їжу невеликими порціями кілька разів на день.

🔹Харчова безпека: пам’ятати про правила харчової безпеки, щоб запобігти харчовим отруєнням.

‼️ Здорове харчування є одним з найголовніших чинників для:

– Нормального розвитку дітей.
– Профілактики багатьох захворювань.
– Подовження життя.
– Покращення адаптації людини до навколишнього середовища.

✔️ Пам’ятайте, що кожне приймання їжі — це можливість зробити здоровий вибір і покращити своє самопочуття.

Поділитися:
Знайти