Усі новини

Трансжири

Що таке штучні трансжири та чому їх варто уникати.

Штучні трансжири створюють шляхом хімічної обробки рослинної олії. Під час якої змінюється хімічна формула жирів (тобто насичення ненасичених кіслот молекулами водню). В результаті цього процесу, продукт зі звичного рідкого стану набуває твердої або масляної консистенції. Трансжири є особливо популярними, бо мають низьку вартість, надають кондитерським виробам привабливого вигляду й збільшують термін їх придатності.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Яка шкода трансжирів?                                                                                           Трансжири призводять до зниження концентрації «хорошого» холестерину і збільшення концентрації його «поганого» аналога. Вони  є однією з причин надмірного накопичення абдомінального жиру, осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок, зменшуючи їх діаметр, що порушує нормальну циркуляцію крові, а у подальшому може привести до утворення тромбів.                                                                                                                                    Доведено, що надмірне споживання трансжирів призводить до появи ішемічної хвороби серця, атеросклерозу, ожиріння, раку, діабету, розладів імунної системи, підвищує ризик інфаркту та інсульту, викликає порушення репродуктивної функції та збільшує ризик хвороби Альцгеймера.                                           

В яких продуктах ховаються трансжири?        

 – маргарин та спред;                                                                                                      – всі солодощі з додаванням маргарину чи спреду (вафлі, випічка, торти, печиво, цукерки);                                                                                                                                                                                                                                       – весь фаст-фуд, снекі;                                                                                                         – майонез та майонезні соуси;                                                                                    – паніровані напівфабрикати (рибні палички та нагетси);                                                                                                                        – заморожені напівфабрикати для випічки;                                                                     – шоколад з вмістом лауринової та стеаринової кислоти;                                        – морозиво;                                                                                                                      – кондитерські суміші для кремів та виробів;                                                                – сирні продукти, плавлені сирки.                                                                        Щоб виявити їх, уважно читайте етикетку.                                                  Маркери, які вказують на наявність трансжирів у продукті: маргарин, жир рослинного походження, гідрогенізований жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, фритюрний жир, комбінований жир, гідрогенізоване масло.                                                                                 Підходьте свідомо до вибору харчових продуктів і будьте здорові.

Поділитися:
Знайти