Сироїдіння: користь та шкода.
1 серпня 2024
Сироїдіння — харчування продуктами без теплової обробки, в першу чергу овочами, фруктами і ягодами. У раціоні також присутні сухофрукти, різноманітні бобові, горіхи та насіння.
Деякі сироїди вживають в їжу продукти тваринного походження: непастеризоване молоко, сирі яйця, в’ялене м’ясо і рибу. Різні крупи і злаки допускаються до вживання в пророщеному і розмоченому вигляді. До продуктів сироїдіння можна віднести мед і рослинні олії холодного віджиму. П’ють при цьому виключно фільтровану або мінеральну воду, а також свіжі соки.
Плюси сироїдіння:
- вживаючи овочі та фрукти, не оброблені термічно, людина отримує всі вітаміни, які в них містяться;
- свіжі овочі та фрукти багаті клітковиною, яка посилює перистальтику кишечника, сприяючи виведенню шкідливих речовин;
- мінімальна кількість жирів сприяє швидкому зниженню ваги;
- нормалізація артеріального тиску за рахунок зниження споживання кухонної солі.
Мінуси сироїдіння:
- можливе загострення хронічних захворювань;
- вживання сирого м’яса і риби небезпечне, у них можуть міститися паразити;
- дефіцит мінералів, зокрема магнію та калію, через брак яких можна відчути оніміння в ногах та руках;
- можуть погано гоїтися рани, виявлятися алергія, занепад сил;
- низький рівень вітаміну В12, який відповідає за гарний настрій, що пов’язано з відмовою від зернових (хліба, каш, випічки);
- у чоловіків може знижуватися вироблення тестостерону, у жінок спостерігається порушення менструальної функції.
Протипоказання до сироїдіння:
- переходити на сироїдіння заборонено дітям, вагітним жінкам та тим, хто планує дитину найближчим часом, а також людям похилого віку;
- сироїдіння заборонено при виразці, панкреатиті, гастриті, коліті, хворобах підшлункової залози, жовчному міхурі, холециститі;
- сироїдіння протипоказане людям, схильним до алергічних реакцій.
Не варто розглядати сироїдіння як панацею від усіх хвороб, користь і шкода такого типу харчування визначаються індивідуально з урахуванням особливостей організму.