Усі новини

Що треба знати про здорове харчування в навчальних закладах

Навчання дає неабияке розумове та фізичне навантаження. Тому здорове збалансоване харчування дуже важливе.

Огляд досліджень про вплив дефіциту цинку, йоду, заліза та фолієвої кислоти на когнітивний розвиток дітей шкільного віку показав, що харчування впливає на здатність дітей мислити. Наприклад, дефіцит заліза і цинку пов’язаний з порушенням нейропсихологічних функцій, затримкою росту і розвитку, гіршою імунною відповіддю і підвищеною вразливістю до інфекційних захворювань.

Корисні жири також важливі для розвитку дитини. До них належать мононенасичені жири з рослинних олій, таких як оливкова олія, кукурудзяна, рапсова, а також авокадо, горіхи та насіння. І поліненасичені жири, включаючи Омега-3 та Омега-6 жирні кислоти, які містяться в жирній рибі, такій як лосось, оселедець, скумбрія, сардини, або в соняшниковій, кукурудзяній, соєвій, лляній олії та волоських горіхах, які не піддалися тепловій обробці.

Знаючи це, включіть в раціон перелічені продукти, звісно, зважаючи на харчові вподобання вашого школяра.

Тарілка здорового харчування – це умовне позначення того, що має вмістити в себе щоденний раціон. І у школяра, вона має такий самий вигляд, як і у дорослої людини.

Обовʼязково в раціоні мають бути цільнозернові продукти: пшениця, рис, гречка, макарони з твердих сортів пшениці, булгур тощо. Свіжі овочі та фрукти, молочні продукти як джерело кальцію. Білки як рослинного, так і тваринного походження: нежирні м’ясо, риба, птиця, горіхи та насіння. Білок будує, підтримує та відновлює тканини тіла. Це особливо важливо для росту дітей.

Діти шкільного віку повинні мати три повноцінних прийоми їжі. Школярі дуже фізично активні. У них високі потреби в енергії, тому і їжа має бути енергетично цінною. 2-3 перекуси між основними прийомами їжі в цьому віці – цілком нормально.

Перекус має бути також збалансованим за правилами здорової тарілки та містити корисні поживні речовини: клітковину, білки, корисні жири, вітаміни та мінерали. Тому просто солодощі або, навіть, фрукти не задовольнять потреби дитини.

Дітям шкільного віку варто уникати вживання газованих напоїв та соків з додаванням цукру. Натомість краще пити воду або пастеризоване молоко. Не бажано вживати фаст-фуд, адже є здорова альтернатива. Взяти із собою пакетик бейбі моркви, сухофруктів та різних горіхів. У пригоді буде і сандвіч з цільнозернового хліба з сиром, запеченим м’ясом та овочами.

Якщо дитина хоче їсти більше солодкого – це може говорити про те, що вона переживає стрес та велике розумове навантаження. А мозок потребує більше глюкози. В цьому випадку зверніть увагу, чи достатньо складних вуглеводів їсть школяр, адже їх нестачу організм буде добирати солодощами.

Обов’язковою умовою має стати насичення організму рідиною. До неї відноситься звичайна вода, близько півтора літрів в день. Водою не можуть вважатися супи, чай, напої.

Не варто забувати, що кожен школяр — індивідуальність. І те, що підходить одному, може бути неприйнятне для іншого. При упорядкуванні меню варто враховувати вікові особливості та медичні протипоказання.

Обов’язковим доповненням до правильного раціону є відпочинок і прогулянки, які допоможуть вашому школяру бути активним і життєрадісним.

Здорові діти – велике щастя для батьків. А правильне та збалансоване харчування – один з ключів до гарного самопочуття.

Поділитися:
Знайти