Що таке компульсивне переїдання?
4 березня 2024Компульсивне (емоційне) переїдання — розлад харчової поведінки (РХП), що характеризується регулярним вживанням великої кількості їжі та відчуттям втрати контролю над собою, після якого людина відчуває психологічний дискомфорт. Харчові розлади найчастіше трапляються у жінок і підлітків. Людині важко слідкувати за нападами неконтрольованого вживання їжі і вона не може самостійно їх позбутися. Компульсивне переїдання виникає за потреби заспокоїти негативні емоції, стрес, незадоволеність своїм життям, низьку самооцінку за допомогою їжі.
Як зрозуміти, що є компульсивне переїдання?
- Споживання великої кількості їжі за відсутності відчуття голоду;
- Швидке вживання їжі без ретельного пережовування;
- Вживання їжі у відповідь на стрес або емоційне переживання;
- Вживання їжі на самоті, щоб приховати переїдання від інших;
- Почуття провини, сорому і відрази після переїдання;
- Нав’язливі думки про їжу;
- Надмірна вага;
- Постійне накопичення та зберігання їжі про запас;
- Відсутність контролю над кількістю споживаної їжі.
Також до симптомів РХП (розладів харчової поведінки) належать розлади травлення: підвищене газоутворення, нудота, здуття живота, закреп або діарея.
Компульсивне переїдання загрожує ожирінням, захворюваннями серця, судин і суглобів, може призвести до діабету 2 типу, порушень сну, підвищеного ризику пухлин.
Рекомендації для людей, які страждають на переїдання:
- Навчитися розпізнавати голод ( симптоми голоду- спазми та бурчання в шлунку, слабкість, втома), без відчуття голоду необхідно відмовитися від їжі;
- Вчасно припиняти прийом їжі – до відчуття насичення;
- Уникати ситуацій, що провокують переїдання (стресів, негативних емоцій).
- Необхідно не тримати вдома великий запас продуктів, що провокують переїдання.
- Дотримуватися принципів правильного харчування- їсти невеликими дрібними порціями чотири-п’ять разів на день, ретельно пережовувати їжу, уникати страв з великим вмістом жиру та цукру. У раціоні має бути достатньо свіжих овочів і фруктів, злакових, молочних продуктів, дотримуватися питного режиму (вживати не менше за півтора-два літрів води на день).
- Не допускати вживання їжі в якості заспокоєння, винагороди чи покарання.
Дотримання раціону здорового харчування, фізичні вправи, робота з психотерапевтом, дієтологом допоможуть запобігти нападам компульсивного переїдання.