Що таке харчова алергія
29 серпня 2024
Харчова алергія – це системна імунна реакція організму, яка виникає після споживання певних продуктів. У всьому світі понад 250 мільйонів людей страждають на харчову алергію. За підрахунками, більше 3% дорослих та до 6% дітей мають харчову алергію.
Коли у вас харчова алергія, то ваша імунна система помилково розпізнає певні продукти чи речовини в продуктах як щось небезпечне. Відповідно до цього, імунна система спонукає клітини до виділення антитіл, відомих як імуноглобуліни Е, для знешкодження алергенів які спричинили реакцію.
Наступного разу коли ви вживаєте навіть невелику кількість цього ж продукту, антитіла «напоготові», то ж імунна система реагує негайно, виділяючи гістамін та інші хімічні речовини в кров’яне русло, що й буде викликати симптоми алергії.
Цікаво, що в дітей гіперчутливість до окремих тригерів харчової алергії з віком проходить, зникає. Таке часто відбувається із харчовою алергією на коров’яче молоко, білок курячих яєць. Проте, проблеми з арахісом чи морепродуктами, зазвичай, залишаються назавжди.
Які ж основні харчові алергени? Це – яйця, риба, молоко, горіхи, арахіс, морепродукти та ракоподібні, соя, злаки.
Можливі симптоми харчової алергії:
- дискомфорт у животі, здуття, порушення випорожнень, за аналогією з ентероколітом;
- гостра кропив’янка;
- ангіоневротичний набряк обличчя, верхніх дихальних шляхів (набряк Квінке);
- свербіж у носі, тривалий та стійкий нежить;
- атопічний дерматит;
- хрипи, розлади дихання;
- виражена слабкість, порушення свідомості —ознака небезпечної анафілаксії, критично важливою є невідкладна медична допомога.
Зазвичай симптоми харчової алергії виникають від кількох хвилин до двох годин після споживання їжі. Ще важливий момент: коли в людини розвивається харчова алергія, симптоми практично завжди виникають не після першого ж вживання в їжу алергенних продуктів, а після повторного.
Наприклад, уперше спожите коров’яче молоко, не спричинить жодних проблем, проте в цей момент відбувається сенсибілізація організму, імунітет «знайомиться» із чужорідною речовиною та синтезує антитіла, які надалі спровокують бурхливу відповідь. Реакція гіперчутливості виникне після повторного надходження алергену, оскільки імунні клітини вже «знають ворога в обличчя» та запускають алергічний процес.
Лікування харчової алергії
Найбільш ефективний метод терапії для таких пацієнтів – елімінаційна дієта. Тобто, виключення з раціону тієї їжі, яка становить небезпеку. Наприклад, обстеження показало гіперчутливість до арахісу. Отже, людині не можна вживати в їжу продукти та субпродукти, які містять домішки цього горіха.
Іноді цю методику застосовують надто агресивно: у їжі обмежується все, що не можна й що можна. Підхід неправильний, оскільки виникає дисбаланс нутрієнтів у меню, що може призвести до глибоких розладів обміну речовин. Уникнути таких ризиків допоможе консультація нутриціолога: спеціаліст складе кожному пацієнту індивідуальні рекомендації на основі принципів правильного харчування.