Що необхідно знати про здорове харчування
16 травня 2024Здорове харчування відіграє величезну роль в профілактиці неінфекційних захворювань, таких як: діабет, серцево-судинні захворювання, інсульт, рак.
Харчування повинно бути збалансованим, різноманітним, відповідати віковим потребам, містить основні складові, необхідні організму:
- Фрукти та овочі, бобові слід вживати в кількості не менше 400 г щоденно (п’ять порцій в день), крім картоплі та інших овочів, що містить крохмаль. Овочів повинно бути більше, ніж фруктів. Перевагу надавати цільним або нарізаним фруктам та овочам, які містять клітковину.
- Жири повинні складати 30% від загальної кількості спожитої енергії. Обмежити вживання насичених жирів, які містяться в вершковому маслі, сливках, сиру, салі не більше 10%, трансжирів, що входять до складу запечених та жарених продуктах, маргарину, напівфабрикатів – не більше 1% або 2 г на добу). Необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, які є в рибі, горіхах, соняшникової, соєвої, оливкової олії.
- Білки, які входять до складу м’яса птиці, жирної морської риби, яєць, молочних продуктів, горіхів та насіння необхідно вживати частіше. Обмежити споживання оброблених м’ясних продуктів (ковбаси, сосиски, копчені продукти).
- Вуглеводи рекомендують вживати якісні, які входять до складу цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Знизити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитої енергії, що відповідає 12 чайним ложкам без верху для дорослих. Обмежити вживання солодких напоїв, цукерок, тістечок, печива, тощо.
- Солі додавати до їжі не більше 5г на добу, що відповідає одній чайній ложці. Краще використовувати йодовану сіль.
- Пити воду в достатній кількості, для дорослих це – 2-2,5 літри на добу.
Більшість неінфекційних захворювань можливо уникнути за рахунок здорового харчування, достатньої фізичної активності та відмови від шкідливих звичок.