Профілактика раку шлунку
7 листопада 2024
ℹ️ Рак є другою за поширеністю причиною смерті у світі після серцево-судинних захворювань, другою причиною смерті від онкологічних захворювань та займає четверте місце в структурі онкологічних захворювань після раку легень, раку молочної залози та колоректального раку.
➡️ Причини виникнення раку шлунку невідомі, проте відомо, що рак виникає в результаті поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.
⚠️ Найчастішою локалізацією раку шлунку є його слизова оболонка з подальшим проростанням в глибші шари та ураженням інших органів, особливо, стравоходу, легенів та печінки.
🚨 Факторами ризику розвитку раку шлунку є:
- Вживання алкогольних напоїв. Усі алкогольні напої, включно з червоним і білим вином, пивом і лікером, пов’язані з ризиком розвитку раку.
- Спадковість. Члени родини можуть мати спільні зміни в певних генах та однакові звички, які можуть вплинути на ризик захворювання на рак.
- Зайва вага та ожиріння. Вживання в їжу занадто солоної та копченої їжі, недостатнє споживання овочів та фруктів.
- Вживання тютюну. Відмова від куріння значно знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, в тому числі і раку шлунку.
- Інфікування бактерією Helicobacter pylori.
- Поліпи шлунку та тривалі запальні процеси в шлунку (гастрит)
‼️ З метою профілактики раку шлунку необхідно:
- відмовитись від шкідливих звичок, таких як: вживання алкоголю, куріння, переїдання;
- забезпечити здорове збалансоване харчування, з включенням овочів, фруктів. Обмежити споживання солоної, солодкої, копченої їжі;
- підтримувати здорову вагу тіла;
- проходити профілактичне обстеження осіб з групи ризику захворювання на рак шлунку.
👨🏻⚕️ У разі виникнення симптомів, які не виключають рак шлунку, таких як: розлад травлення, нудота, біль у животі, печія, відчуття здуття після їжі необхідно звернутись до сімейного лікаря та пройти обстеження.
‼️ Пам’ятайте, що захворювання краще попередити, ніж лікувати.