Профілактика йодзалежних захворювань
7 лютого 2024В 1980 році ВООЗ оголосила факт, що 60% населення землі мають дефіцит йоду, що викликає «йоддефіцитні захворювання». Крім захворювань щитоподібної залози, цей термін охоплює також ряд гормональних порушень, які прямо чи опосередковано пов’язані з нестачею йоду. Йододефіцитні захворювання – патологічні стани, обумовлені зниженням споживання йоду. Ця група захворювань включає йододефіцитний гіпотиреоз, дифузний нетоксичний зоб (ДНЗ), вузловий і багатовузловий еутиреоїдний зоб, функціональну автономію щитоподібної залози, крім зоба, несприятливих впливів дефіциту йоду на ріст і розвиток організму, насамперед на формування мозку дитини.
В Україні проблема йододефіцитних захворювань пов’язана з помітним зменшенням у харчуванні населення частки продуктів, відносно багатих йодом.
Залежно від віку добова потреба в йоді складає від 90 до 300 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама, 10–6 г).
Для жінок добова норма йоду становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.
Норми споживання йоду для дітей:
0–6 років — 90 мкг;
6–12 років — 120 мкг.
Профілактика йододефіциту
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
- білу рибу (мінтай, хек, тріску та ін.);
- морську капусту (ламінарію);
- овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Матеріал підготовлено в межах інформаційно-роз’яснювального компанії до Всесвітнього дня боротьби проти раку