Усі новини

Профілактика йододефіциту

ℹ️ Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин, відчуття постійної втоми, слабкості, депресії, збільшення щитовидної залози (зоб), випадіння волосся тощо. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

🐟🌶️🍤 Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, багаті йодом, зокрема: морську рибу, інші морепродукти, риб’ячий жир, морську капусту, хурму, солодкий перець і фейхоа, волоські горіхи, зернята яблук, чорноплідну горобину.

🧂 Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, до складу якої входить йодистий калій. Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання.

‼️ По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.

📌 Але щоб організм засвоїв необхідний мікроелемент — йод, насамперед має бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші захворювання травної системи порушують всмоктуваність у кишечнику. Якщо це не усунути, скільки не вживай багатих на йод продуктів, усе буде проходити повз пункт призначення.

✅ Профілактика йододефіциту – турбота про своє здоров’я!

Поділитися:
Знайти