Про початок інформаційної кампанії на підтримку реформи шкільного харчування
8 вересня 2025🗣️ ДУ «Херсонський ОЦКПХ МОЗ» починає інформаційно-просвітницьку кампанію на підтримку реформи шкільного харчування. Останніми роками в Україні активно впроваджується ця реформа, яка має на меті зробити обіди для учнів більш корисними, різноманітними та
безпечними.
📌 Ініціаторкою реформи стала перша леді України Олена Зеленська. У 2021 році було затверджено оновлене шкільне меню, що включає більше свіжих овочів, фруктів, риби, м’яса та каш. Також особливу увагу приділяють зменшенню кількості цукру, солі та трансжирів.
🧑🧑🧒🧒 Важливим аспектом реформи є прозорість та контроль. Батьки можуть ознайомлюватися з меню, а школи отримали методичні рекомендації та технологічні карти для приготування страв. Крім того, реформа передбачає оновлення обладнання в їдальнях і підвищення кваліфікації кухарів.
🏫 Процес упровадження відбувається поступово і стикається з певними труднощами — від браку фінансування до опору звичкам дітей, які не завжди охоче переходять на нові страви. Проте поступово у школах з’являється культура здорового харчування, що формує корисні звички на все життя.
📍 У Херсонській області впровадження реформи шкільного харчування ускладнюється воєнним становищем та специфікою навчального процесу. Як повідомив заступник голови Херсонської ОДА, з 1 вересня на правобережній частині області працюватимуть 171 школа, у яких навчатимуться близько 56 тисяч дітей.
👩🏻🏫 Через близькість до зони бойових дій більшість закладів освіти продовжать працювати дистанційно. У 9 школах запровадять змішане навчання — це на 3 більше, ніж торік. Такі умови значно ускладнюють організацію повноцінного та якісного шкільного харчування.
‼️ Попри ці виклики, впровадження реформи залишається пріоритетом. Адже шкільне харчування — це не лише про їжу, а й про інвестицію в здорове майбутнє українських дітей та нації загалом.