Предіабет: як попередити
3 квітня 2025
ℹ️ Предіабет — це стан, коли людина має підвищений рівень глюкози в крові, але нижчий за рекомендований поріг для діагностики цукрового діабету (від 5,6-7,0 ммоль/л).
➡️ Дотримання спеціального раціону харчування є найефективнішим способом запобігання перетіканню предіабету в діабет другого типу. Дієта дозволяє провести природну корекцію роботи систем організму: у ряді випадків це дозволяє повністю усунути проблему розвитку захворювання.
📝 Рекомендації щодо харчування при предіабеті:
🥦🫘Вживайте продукти з клітковиною – вони допомагають контролювати рівень цукру в
крові, а також підтримують відчуття ситості. Продукти багаті на клітковину: овочі (шпинат, броколі, морква, огірки, кабачки, гарбуз, брюссельська капуста), злакові (вівсянка, гречка, ячмінь), бобові, горіхи, сухофрукти, свіжі ягоди;
🥑🥜Здорові жири – мононасичені і полінасичені жири, що не твердіють. Вони містяться в
рибі, авокадо та горіхах;
🥩🍤Природні джерела білка – птах без шкіри, риба, нежирна яловичина, курячі та перепелині яйця, морепродукти, знежирені молочні продукти.
📌 Навіть найякісніша дієта при предіабеті повинна доповнюватися контролем порцій їжі та графіком її прийому. Потрібно уникати надмірного споживання калорій (керувати вагою), а також денну норму їжі ділити на кілька прийомів протягом дня, щоб підтримувати оптимальний рівень глюкози у крові. Правильне харчування при предіабеті повинно передбачати вживання їжі в день, що не перевищує показник 1800 ккал.
‼️ Для ефективного лікування предіабету необхідно змінити спосіб життя на здоровий з фізичною активністю, дотримуватися певного раціону харчування, та контролювати рівень цукру (глюкози) в крові.