Предіабет: фактори ризику, симптоми, профілактика
23 січня 2025
ℹ️ Термін «предіабет» вказує на те, що у людини рівень глюкози в крові відрізняється від нормальних показників, але ще не досяг рівня, при якому виставляється діагноз «цукровий діабет».
⚠️ Люди з предіабетом — це група ризику по розвитку цукрового діабету 2 типу, а також вони мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань, в тому числі інсульту. Таким чином, вони вимагають регулярного спостереження, а також модифікації способу життя для запобігання прогресування хвороби до явного діабету.
➡️ Симптоми предіабету
🔎 Відомо, що понад 80% людей не знають, що в них є предіабет. Він роками може протікати без симптомів. Але якщо людина має низку факторів ризику, таких як: вік від 45 років, спадкову схильність, низька фізична активність, надмірна вага та інші, то варто регулярно визначати рівень цукру в крові та проходити профілактичні огляди. З іншого боку, предіабет можна розглядати як можливість не допустити розвитку діабету. Помірна втрата ваги (5-7% від наявної) та регулярна фізична активність, починаючи з 30 хвилин звичайної ходьби на день, можуть допомогти запобігти захворюванню.
‼️ Профілактика діабету 2 типу
🔺Навіть з діагнозом предіабету, майже у половини людей можна запобігти або відстрочити розвиток діабету 2 типу. Для цього необхідно змінити дієту, збільшити фізичну активність і схуднути. Ось кілька кроків, які ви можете зробити, щоб зменшити ризик розвитку діабету 2 типу в майбутньому.
1️⃣ Контроль ваги: надмірна вага або ожиріння — це високий ризик діабету 2 типу. Зниження ваги лише 5% може значно його знизити. Можна обрати будь-який зручний спосіб схуднення.
2️⃣ Дотримання здорової та збалансованої дієти. Не існує спеціальної дієти для всіх людей із високим ризиком розвитку діабету 2 типу. Кожна людина індивідуальна, тому не існує універсального способу харчування для всіх. Але їжа та напої можуть бути напряму пов’язані з ризиком розвитку діабету 2 типу. Якщо загальний раціон складається з їжі та напоїв з високим вмістом жиру, високим глікемічним індексом і низьким вмістом клітковини, ризик розвитку діабету підвищується. Але змінивши деякі страви та напої, можна зменшити ризик.
➡️ Приклади раціонів харчування, які допомагають зменшити вірогідність розвитку діабету 2 типу:
- середземноморська дієта;
- вегетаріанська та веганська дієти;
- скандинавська дієта;
- помірне скорочення вуглеводів.
✅Всі вони складаються зі здорових продуктів, таких як фрукти, овочі, цільнозернові продукти і нежирні білки (риба, біле м’ясо), та збалансовані для підтримки здоров’я. Дослідження показали, що є продукти та напої, які можуть бути пов’язані зі зниженим ризиком діабету:
- збільшене споживання фруктів і овочів (зокрема зелених листових овочів, чорниці, винограду та яблук);
- цільнозернові продукти;
- йогурти і м’які сири;
- несолодкий чай і кава.
3️⃣ Регулярна фізична активність. Відомо, що сидячий спосіб життя пов’язаний із підвищеним ризиком діабету 2 типу. Прості види активності у повсякденному житті діють не гірше за відвідування тренажерного залу. Досить внести невеликі зміни, щоб бути більш активними щодня: телефонувати стоячи, користуватись сходами замість ліфта та гуляти під час обідньої перерви. Дотримання цих простих порад допоможе зберегти здоров’я.