Усі новини

Перша допомога при отруєнні грибами

‼️Отруєння грибами — найбільш важке харчове отруєння. Чому можна отруїтися навіть їстівними грибами? Бактерії перетворюють їх на отруйні. Вони потрапляють з ґрунту, тари, в якій транспортують гриби, і дуже швидко в них розмножуються. Якщо їстівні гриби не пройшли належної термічної обробки, вживання їх в їжу може викликати бактеріальне харчове отруєння.

⚠️ Токсикологи попереджають, що отруєння грибами відбувається увесь рік, незважаючи на те, що сезон «тихого полювання» — весна, літо і осінь.

🤢 В сезон люди труяться грибами з лісу, а взимку — з банки, тобто консервів. Отруєння викликають і солоні гриби, коли вони неправильно приготовані: довго зберігалися або вимочувалися в незмінюваній воді при відносно високій температурі або в маринаді було недостатньо солі.

👉 Особливу занепокоєність викликає отруєння дітей, адже вживання грибів до 8 років категорично протипоказане. Також не бажано вживати гриби людям похилого віку та жінкам, що годують груддю і тих, хто страждають на шлунково-кишкові захворювання.

У випадку з грибами отрута потрапляє через рот і слизові. Нездужання проявляється мінімум через 30 хвилин, а може затягнутися і до 6 годин.

🚨Першими симптомами отруєння грибами можуть бути:

  • сильний біль у животі, нудота і блювота, діарея;
  • підвищена температура тіла — до 38 градусів;
  • похололі кінцівки рук і ніг;
  • запаморочення, головний біль;
  • слабкий пульс, загальна слабкість;
  • запальний процес в шлунково-кишковому тракті.

🦠 Отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 години. З’являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків. Поганка дуже отруйна. Якщо вона опиниться у кошику разом із іншими їстівними грибами, доведеться викинути увесь кошик. А якщо ви візьмете поганку голими руками, обов’язково ретельно помийте їх і не торкайтеся ними очей чи рота.

🍄 У разі отруєння мухоморами з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Таке отруєння також може закінчитись летально.

🥴 Гриби-двійники, наприклад опеньки несправжні, у разі неправильного приготування, зберігання або заготівлі викликають розлад шлунково-кишкового тракту. Людина може марити, в неї жовтіє шкіра, отрута вбиває печінку і нирки. Не всі, навіть їстівні, гриби придатні піти в суп, тому потрібно знати, як їх готувати.

⁉️ Як діяти при перших симптомах отруєння:

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • до прибуття медиків промийте шлунок простою водою;
  • пийте багато рідини: потрібно випити маленькими ковтками 4-5 склянок кип’яченої води кімнатної температури, содового розчину прохолодного чаю. Після цього викликати блювоту натисканням зворотним кінцем ложки (або пальцем) на корінь язика. Таке промивання шлунку повторити кілька разів.

📝 Потім необхідно діяти за таким планом: випити проносний засіб після кожного промивання шлунку, зробити очисну клізму, випити сорбент та пити багато рідини. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Дотримуйтеся постільного режиму.

❌ Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

⚠️ Знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить Вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним і близьким та навіть врятує життя. Бережіть себе!

Поділитися:
Знайти