Небезпека торгівлі харчовими продуктами у невстановлених місцях
21 липня 2025
‼️ З настанням літнього періоду неодмінно зростає кількість випадків торгівлі продуктами харчування в невстановлених для цього місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах).
🔺 Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я та здоров’я рідних людей, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Документів, які свідчать про якість продукції, що реалізується, продавці не мають.
📜 При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання та транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Більшість продуктів, що продаються на «стихійних» ринках, не мають належного пакування або етикеток.
🔸 Відсутність інформації про дату виготовлення, термін придатності та склад продуктів робить неможливим оцінити їх свіжість і безпечність. Часто у місцях «стихійної» торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка становить високий ризик для здоров’я людей.
💨 Крім того, продукти можуть бути забруднені пилом, вихлопними газами, хімікатами або іншими шкідливими речовинами через те, що торгівля часто відбувається поряд з дорогами. Продавці, як правило, не мають доступу до холодильного обладнання або
інших засобів для зберігання продуктів харчування.
🌡️ Відсутність належного температурного режиму для зберігання продуктів, таких як мʼясо, риба, молочні вироби, призводить до їхнього швидкого псування. Продукти, що зберігаються при високій температурі, можуть стати джерелом патогенних мікроорганізмів, таких як сальмонела або кишкова паличка.
🚨 Ще одним аспектом є відсутність ветеринарного і санітарного контролю за продуктами тваринного походження. Продукти харчування, придбані в таких місцях, можуть містити небезпечні для здоровʼя збудники, що спричиняють серйозні хвороби.
🦠 Гострі кишкові інфекції — найпоширеніші інфекційні захворювання, які приводять до серйозних ускладнень та передаються через вживання зараженої їжі та води. Сюди входять кишкові інфекції, збудниками яких можуть бути віруси (ентеро- та ротавірусна інфекція, вірусні гепатити); бактеріями (сальмонельоз, дизентерія) та іншими збудниками, а також продукти життєдіяльності чи розпаду бактерій (стафілококова інфекція, ботулізм).
🥩 Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у інфікованому м’ясі та м’ясопродуктах, рибі та рибопродуктах, яйцях, непастеризованих молочних продуктах, немитих фруктах та овочах. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичні огляди, необхідні для осіб, що працюють з продуктами харчування. Вони можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз,
дизентерія тощо.
➡️ Отже, не купуйте харчові продукти в невстановлених для цього місцях! Купуйте якісні продукти харчування на ринках та в продовольчих магазинах. Лише спільні зусилля громадян та влади можуть побороти «стихійну» торгівлю. Тож нехай нас об’єднує прагнення до порядку і безпеки!