Усі новини

Надмірне використання солі — ризик неінфекційних захворювань

ℹ️ Натрій, який входить до складу кухонної солі, є важливим елементом харчування. Він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі.

‼️ Проте, надлишок солі в раціоні шкідливо впливає на стан здоров’я, підвищує артеріальний тиск, що в результаті може привести до виникнення інсультів, серцево-судинних захворювань, захворювання нирок. Також надмірне вживання солі є фактором ризику виникнення раку шлунку, остеопорозу, ожиріння.

🔎 Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила достатню кількість солі, необхідної для нормального функціонування організму, — 5 г. солі на добу (одна чайна ложка). Середньостатистичне вживання солі становить 12 г. на добу. Майже 90% українців вживають вдвічі більше солі, рекомендованої ВООЗ.

🧂 Більшість солі, понад 70%, люди отримують із запакованих оброблених продуктів, таких як: ковбаси, солені перекуси, консервовані супи, мариновані продукти, соєвий соус. Частина солі додається при приготуванні їжі.

📌 З метою зменшення споживання солі необхідно:

  1. Завжди перевіряти етикетки продуктів і вибирати продукти з низьким вмістом натрію.
  2. Контролювати додавання солі під час приготування їжі
  3. Зменшити кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.

✅ Пам’ятайте, все добре в міру! Стежте за своїм здоров’ям і будьте здорові!

 

Поділитися:
Знайти