Миття рук: чому це важливо
6 червня 2025
👐🏻 Більшість інфекційних захворювань потрапляють в організм саме через брудні руки. Миття рук — це механічне очищення рук за допомогою миючого засобу (мила) i води, при цьому з рук усувається забруднення, пiт, частково змиваються спороутворюючi бактерiї та транзиторнi мiкроорганiзми.
⚠️ Тема «Миття рук» очевидна, але від цього не менш актуальна, тому декілька цікавих фактів щодо миття рук:
🔹середньостатистична людина торкається до свого обличчя у середньому 23 рази на годину і, навіть, не помічає цього. Якщо при цьому ваші руки будуть брудними, то мікроби з рук потраплять у рот, ніс, очі і призведуть до різних захворювань;
🔹80% всіх інфекційних захворювань передається через дотик. Тож, миття рук з милом знижує захворюваність на інфекції та є важливим заходом в боротьбі з інфекційними захворюваннями;
🔹багато хто звик чхати або кашляти закриваючи рот долонею. Але хто з нас відразу після цього долоню миє чи дезінфікує? Адже, якщо цього не зробити, то, торкнувшись потім до дверних ручок, кнопок у ліфті, перил на сходах та будь-якої іншої поверхні, ми залишаємо на них збудників хвороби. Те ж відбувається, якщо з кимось привітатися за руку. Через це правильніше було б чхати і кашляти у згин ліктя;
🔹95% людей недостатньо добре миють руки та 11% рук «забруднені» так сильно, що на них знаходиться стільки мікробів, скільки і на брудному унітазі;
🔹вчені виявили, що на жіночих руках присутні набагато більше мікробів, ніж на чоловічих. Причин цього безліч: низька кислотність жіночих рук, гормони, використання косметики;
🔹відповідно до проведених досліджень, кількість бактерій, які залишились на руках після миття холодною, гарячою або теплою водою, була практично однаковою. Тобто температура води не впливає на результат миття рук. При цьому, тепла вода сприяє більш ефективному впливу мила, в той час як гаряча вода видаляє з поверхні рук захисний жировий шар. При намилюванні і ополіскуванні теплою водою мікроби змиваються зі шкіри рук. Під впливом теплої води і самомасажу пори шкіри відкриваються і при ополіскуванні змиваються мікроби з розкритих пор. У звʼязку з цим слід уникати вживання занадто гарячої води для миття рук;
🔹використання паперових рушників безпечніше і більш гігієнічно, аніж електричних сушарок для рук. Сушарки з гарячим повітрям висушують руки лише до рівня 55% (чоловіки) – 68% (жінки), а вологе середовище добре сприяє контамінації мікроорганізмами та їх розмноженню. Водночас, при використанні рушників з паперу досягається рівень 90%.
📌 Техніка миття рук не менш важлива, аніж загальна тривалість миття рук (мінімум 40-60 секунд). Як правильно мити руки з милом? Техніка миття рук включає наступні етапи:
🔺змочити руки водою та нанести необхідну кількість мила, аби покрити ним всі поверхні рук, але не менше 1 мл;
🔺намильте руки, потираючи їх разом з милом. Намильте тильну сторону рук, між пальцями та під нігтями;
🔺мийте руки не менше 20 секунд. Потрібен таймер? Наспівуйте пісню “Happy Birthday” від початку до кінця двічі.
🔺ополосніть руки проточною водою і ретельно витріть одноразовим паперовим рушником;
🔺використаним паперовим рушником закрийте кран.