Колір продуктів та їх вплив на організм
19 лютого 2025
💡Кольорова гама продуктів харчування творить дива. Зелена їжа позбавить від стресу, нормалізує тиск. Синя — заспокоїть, зніме біль в очах. А біла — загрожує зайвою вагою…
✅ Виявляється на наш настрій, самопочуття і здоровʼя впливає не тільки колір меблів, стін, але навіть колір приготованих страв, колірна гама яких здатна творити дива: вже доведено, що правильно підібрані відтінки їжі, освітлення і обстановка підвищують апетит і покращують процеси травлення.
🔎 У одній з європейських країн був проведений цікавий експеримент. Звичайні для людського ока продукти харчування за допомогою освітлення були прикрашені в інші, не відповідні природному кольору продуктів відтінки.
➡️ Наприклад, зелений горошок по своєму кольору став схожий на червону ікру, мʼясо придбало сіруватий відтінок, молоко стало фіолетовим, а горезвісна яєчня перетворилася на яскраво-червону страву.
🤔 До такого незвичайного столу були запрошені достатньо голодні і спраглі поїсти люди. Яке ж було їх здивування, коли вони побачили такий незвичайний стіл, але експериментатори здивувалися ще більше – більшість з присутніх не змогли доторкнутися до приготованих страв, а ті, хто зважився таки їх покуштувати, відчули страшне нездужання. Хоча, доречно зауважити, смак страв був відмінним.
‼️ На здоровʼя людини, а також на його настрій впливає не тільки вітамінний склад страв, але і їх колірна гама. За кольором продукту можна визначити його користь для організму людини. Для здорового харчування наша тарілка повинна бути «різнобарвною» і містити достатню кількість продуктів кожної групи.
❤️💜 Червоний та фіолетовий колір
У продуктах, які мають такі кольори, дуже висока антиоксидантна активність. Червоні продукти містять фітохімічні речовини, що зміцнюють пам’ять та важливі для здоров’я серця. Водночас вони мають протизапальні властивості. Відомо, що лікопін, який міститься у червоних овочах та фруктах, зменшує ризик розвитку раку. Приклади таких продуктів — буряк, томати, червоний виноград, полуниця, малина, кавун.
Натомість фіолетові продукти сповільнюють старіння через високий вміст антоціанів. Також вони важливі для здоров’я кісток. Червоні і фіолетові продукти захищають нашу імунну систему від шкідливих чинників. Щоб відновити енергетику, а також підняти життєвий тонус, необхідно вживати в їжу продукти червоного кольору (червоний солодкий перець, червоне вино, томати, вишня, червоний виноград, кавун, м`ясо). Ці продукти також допомагають позбавитися негативу, накопиченого протягом дня, поганого настрою, депресії, а в деяких випадках допомагають в боротьбі із запальним процесом.
🧡Оранжевий колір
Споживаючи апельсини, моркву, гарбуз, кукурудзу, абрикоси і манго, можна не турбуватися про травлення, засвоєння корисних речовин і очищення організму від шкідливих речовин, що потрапляють в наш організм з навколишнього середовища. Також велика частина продуктів оранжевого кольору містить в собі такий антиоксидант, як бета-каротин, дія якого направлена на зміцнення імунної системи. До того ж, оранжеві фрукти і овочі забезпечують організм вітаміном С, а солі фолієвої кислоти, що містяться в них, благотворно впливають на серцево-судинну систему, запобігають розвитку дефектів у плода під час вагітності.
💛 Жовтий колір
Продукти жовтого кольору, також як і продукти червоного, містять велику кількість вітаміну С. До того ж, у їх складі багато каротиноїдів, а деякі продукти, такі як: куркума і гірчиця, містять такий антиоксидант, як куркумін, направлений на боротьбу із запальними процесами в нашому організмі. Жовті продукти очищають від шлаків, піднімають настрій, сприяють збільшенню швидкості сприйняття інформації головним мозком, відмінно впливають на розумову і фізичну активність. До таких продуктів належать: яєчний жовток, мед, пиво, сири, диня, а також всі овочі і фрукти жовтого кольору.
💙🩵Синій та блакитний колір
У боротьбі із стресом і викликаним ним головним болем допоможе справитися їжа блакитного кольору – слива і лохина. Усунути тахікардію, зняти мʼязовий біль і напругу допоможуть продукти синього кольору: виноград і чорна смородина. Взагалі більшість продуктів даного «сімейства» в своєму складі мають речовини, які нейтралізують канцерогени в організмі і запобігають серцево-судинним захворюванням.
💚Зелений колір
Зелені продукти багаті вітамінами A, C, B2, а також мінералами, такими як калій, магній, фосфор. Містять багато клітковини і забезпечують нормальну роботу кишківника. Також очищують кров, зміцнюють імунну систему, знімають втому. Вони корисні для психічного здоров’я і добре борються з такою проблемою, як акне. «Зелені» по своїм корисним якостям випереджають решту кольорів на декілька кроків.
У фруктах і овочах зеленого кольору міститься більше всього вітамінів і корисних речовин. Тому медики радять включати в щоденний раціон живлення якомога більше фруктів і овочів зеленого кольору. До того ж, зелена їжа допомагає позбавитися негативних емоцій, нормалізує артеріальний тиск, позбавляє від стресу, покращує зір, та і взагалі перешкоджає розвитку багатьох захворювань очей!
🤍Білий колір
«Білі продукти» містять аліцин, завдяки якому зміцнюють імунну систему. Також захищають від серцевих захворювань. Знижують рівень холестерину і глюкози в крові. Приклади таких продуктів — часник, ріпчаста цибуля, біла редька. З продуктами білого кольору слід бути обережніше тим, хто прагне схуднути – така «біла» їжа, як відварений рис, банани, картопля, молоко, спагетті, мʼякоть кокоса багата на вуглеводи.
➡️ Кольори не є панацеєю, але їх правильне використання може покращити емоційний та психологічний стан.