Усі новини

Йододефіцит: що варто знати і як уберегтися

🗓️ 21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту. То чим же йод такий важливий для організму?

🔎 Йод — це мікроелемент, найголовніша роль якого — утворення гормонів щитоподібної залози. Також йод бере участь в регуляції енергетичного обміну, швидкості біохімічних реакцій, обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну; метаболізму ряду вітамінів, процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток.

ℹ️ Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду.

⚠️ Тяжкий дефіцит йоду призводить до порушення синтезу гормонів щитоподібної залози та до її збільшення (зоб). Популяційні ефекти тяжкого дефіциту йоду, що називають розладами йод-дефіциту (IDD), включають ендемічний зоб, гіпотиреоз, кретинізм, зниження коефіцієнта фертильності, підвищену смертність немовлят і розумову відсталість.

👉 Причини нестачі йоду в організмі це:

  • недостатня кількість цього мікроелементу у продуктах харчування;
  • відсутність йодної профілактики в країні;
  • наявність у раціоні харчування чинників, що перешкоджають засвоєнню та утилізації йоду (прийом надмірної кількості брому, заліза, марганцю, свинцю, кальцію, хлору, кобальту);
  • прийом лікарських засобів, що ускладнюють засвоєння та утилізацію йоду (карбонату літію);
  • порушення обміну йоду, вплив радіаційного фону, забруднення довкілля тощо.

🚨 Гормональні порушення, що виникають через дефіцит йоду, часто не мають зовні вираженого характеру, тому йододефіцит отримав назву «прихований голод».

⁉️ Як же уникнути йододефіциту?

➡️ Достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. На першому місці — йодована сіль, якої достатньо 5-6 грамів на добу. Але цей мікроелемент легко випаровується, тому важливо, щоб йодована сіль була запакована в непрозорий пакет або фольгу, а зберігати її треба в щільно закритій посудині. Та найголовніше — солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод випаровується.

🐟 🍅🍌🥚 Серед продуктів харчування на йод багаті морські продукти, риба, морська капуста, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа), яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи.

‼️ Та при явній нестачі йоду в раціоні людини лікар може призначити спеціальні вітамінно-мінеральні препарати, що містять йод. Але самостійно не можна починати їх прийом: тип препарату і його дозування підбирається тільки лікарем! Пам’ятайте, що самолікування шкідливе для вашого здоров’я!

Поділитися:
Знайти