Йододефіцит: що варто знати і як уберегтися
14 серпня 2024
Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наші обмінні процеси.
Нестача йоду в організмі призводить до:
- відчуття постійної втоми, слабкості, депресії;
- збільшення щитоподібної залози (зоб);
- зниження розумової активності; порушення обміну речовин;
- сухості шкіри, втрати її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- раку щитоподібної залози;
- випадіння волосся тощо;
- у дітей йододефіцит сприяє затримці росту, інтелектуального розвитку.
Добова потреба у йоді залежить від віку і становить від 90 до 300 мкг. Для жінок така норма становить 150-300 мкг., для чоловіків – до 300 мкг. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозою йоду в 1000 мкг (1мг) на добу.
Україна входить до складу країн з недостатнім споживанням йоду. Відмічають недостатній вміст йоду в ґрунтах України, віддалених від моря, гористих місцевостях, у прибережних регіонах.
З метою профілактики йододефіциту необхідно включати в денний раціон наступні продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
- морська капуста (ламінарія);
- біла риба (минтай, хек, тріска);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
- овочі (картопля, редиска, буряк, часник, томати, баклажани, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду є споживання солі, насиченої цим елементом, яку слід використовувати для приготування щоденних страв, тобто необхідно замінити звичайну сіль на йодовану.
Тож дбаємо про власне здоров’я. Здоров’я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, ніж від лікарського мистецтва!