Усі новини

Хронічне нітратне отруєння: чим небезпечне та як цього уникнути

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація: підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше 2%, що спричинює кисневе голодування органів і тканин.

Це може призвести до хронічного гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби, захворювання печінки і жовчовивідних шляхів, дистрофічних змін в серцевому м’язі, порушення серцево-судинної і нервової системи, захворювання та порушення нирок, сприяння розвитку алергічної хвороби.

Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вад розвитку у немовлят.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:

  • не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів тощо), де вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні;
  • перевіряйте наявність документів, що засвідчують безпеку і якість продуктів;
  • не купуйте овочеву продукцію на «стихійних» ринках.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності.

Щоб запобігти негативного впливу нітратів на здоров’я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Поділитися:
Знайти