Харчування при предіабеті
12 листопада 2024
Предіабет — це стан, коли людина має підвищений рівень глюкози в крові, але нижчий за рекомендований поріг для діагностики цукрового діабету (від 5,6 – 7,0 ммоль/л).
👉 Дотримання спеціального раціону харчування є найефективнішим способом запобігання перетіканню передіабету в діабет другого типу. Дієта дозволяє провести природну корекцію роботи систем організму. У ряді випадків це дозволяє повністю усунути проблему розвитку захворювання.
📝 Рекомендації щодо харчування при передіабеті:
🥕🥒🍓Вживайте продукти з клітковиною – вона допомагає контролювати рівень цукру в крові, а також підтримує відчуття ситості. Продукти багаті на клітковину: овочі (шпинат, броколі, морква, огірки, кабачки, гарбуз, брюссельська капуста), злакові (вівсянка, гречка, ячмінь), бобові, горіхи, сухофрукти, свіжі ягоди;
🐟🥑🥜Здорові жири – мононасичені і полінасичені жири, що не твердіють. Вони містяться в рибі, авокадо та горіхах;
🥚🍤🥩 Природні джерела білка – птах без шкіри, риба, нежирна яловичина, курячі та перепелині яйця, морепродукти, знежирені молочні продукти.
⚖️ Навіть найякісніша дієта передіабету повинна доповнюватися контролем порцій їжі та графіком її прийому. Потрібно уникати надмірного споживання калорій (керувати вагою), а також денну норму їжі ділити на кілька прийомів протягом дня, щоб підтримувати оптимальний рівень глюкози у крові.
⚠️ Правильне харчування при передіабеті повинно передбачати вживання їжі в день, що не перевищує показник 1800 ккал. Для ефективного лікування передіабету необхідно змінити спосіб життя на здоровий з фізичною активністю, дотримуватися певного раціону харчування, та контролювати рівень цукру (глюкози) в крові.