Харчування при йододефіциті
21 жовтня 2024
🚨 В Україні всі області на сьогодні є йододефіцитні. Брак йоду особливо відчувається в гірські місцевості, де часто випадають дощі, а вода, стікаючи в ріки, вимиває йод із ґрунту. Тому рівень йоду в продуктах харчування з такої місцевості (молоко, яйця, м’ясо, зернові, овочі) знижений.
ℹ️ За висновками ЮНІСЕФ, щороку 300 тисяч українців народжуються незахищеними від незворотних вад, спричинених нестачею йоду. Більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.
⁉️ Скільки ж потрібно йоду, щоби бути здоровим?
🔎 За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку. Нормальне вживання йоду в раціоні складає близько 100-150 мкг/день. Рекомендована дієтична норма ВООЗ виглядає наступним чином:
- дорослі та підлітки — 150 мкг/день;
- вагітні жінки та лактуючі — 250 мкг/день;
- діти віком 6-12 років — 120 мкг/день;
- немовлята та діти до 6 років — 90 мкг/день.
‼️ Щоб уникнути йододефіциту, варто дотримуватися здорової, збалансованої дієти, яка містить йодовану сіль, молочні продукти, яйця, рибу, водорості та морепродукти. Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
👉 Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Достатньо вживати 1 ч. л. йодованої солі на добу.
⚠️ Вся морська риба, як то минтай, хек, тріска, окунь, камбала надзвичайно багата на йод. Наприклад, 100 г тріски містить 90 мкг йоду. Ще зверніть увагу на морські водорості, на кшталт норі, ламінарії, комбу, вакаме. У 2 ст. л. сушених водоростей міститься 116 мкг.
➡️ Джерелом йоду є не тільки морська риба, а й морепродукти, як то кальмари, устриці, креветки, мідії, морські гребінці. Щоб наситити організм цим елементом, підходять не тільки свіжі, але і заморожені варіанти.
🥔🍆🥗 Такі звичні для нашого раціону продукти, як картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат також містять невелику кількість йоду. Серед фруктів лідерами з кількості йоду є банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма.
🧀🥚 Одне зварене яйце містить 26 мкг йоду. Сир та йогурт теж допоможуть зменшити прояви йододефіциту. Наприклад, 3/4 склянки грецького йогурта містить 87 мкг йоду. Серед інших продуктів, для споживання також можна рекомендувати яловичину, волоські горіхи тощо.
✅ Дотримання цих простих правил збалансованого правильного харчування дозволить забезпечити у достатній кількості йоду в організмі та уникнути багатьох захворювань, що пов’язані з його дефіцитом.