Харчове отруєння: причини та медична допомога
2 липня 2024
Харчове отруєння — це захворювання, викликане вживанням продуктів, які містять патогенні або умовно-патогенні бактерії/віруси та їхні токсини.
Основні види отруєнь включають п’ять патогеннів, відповідальних за більшість хвороб харчового походження. До них відносяться:
- кампілобактер (від 2 до 5 днів) – отруєння сирим або не до кінця приготовленим м’ясом та птицею, не пастеризованим молоком та зараженою водою;
- ботулізм (від 12 до 72 годин) – отруєння консервами або ферментованими продуктами, які зазвичай приготовані в домашніх умовах. Отруєння річковою рибою, а також копченою чи солоною рибою, грибами, суші;
- клостридії перфрінгенс (від 18 до 16 годин) – отруєння м’ясом, рагу та соусами. Зазвичай поширюється під час подачі страв, якщо їжа не підтримується досить гарячою або їжа охолоджується занадто повільно;
- кишкова паличка (від 1 до 8 днів) – отруєння овочами, сирим або недовареним яловичим фаршем, не пастеризованим молоком та соком;
- золотистий стафілокок (від 1 до 6 годин) – отруєння молоком та молочними продуктами, а також продуктами, які не піддавалися тепловій обробці, наприклад, нарізане м’ясо, пудинги, випічка та бутерброди;
- лістерія (від 9 до 48 годин) – це отруєння піцою, хот-догами, паштетами, м’ясними делікатесами, копченими морепродуктами, сирами паростками;
- нововірус (від 12 до 48 годин) – отруєння фруктами, листяною зеленню, молюсками, наприклад устрицями;
- сальмонели (від 1 до 3 днів) — отруєння сирим та зараженим м’ясом, птицею, молоком чи яєчними жовтками.
Потрапляючи в організм людини з їжею, патогенні мікроорганізми активно розмножуються та виділяють токсини. Через оболонки органів шлунково-кишкового тракту токсини потрапляють до системного кровотоку та викликають симптоми інтоксикації.
Симптоми харчового отруєння залежать від джерела забруднення і можуть виявлятися через кілька годин після вживання зараженої їжі або через кілька днів або навіть тижнів одною або декількома ознаками одночасно. Хвороба зазвичай триває від кількох годин до кількох днів.
Основні принципи першої допомоги за будь-яких видів отруєнь полягають у тому, що потрібно промити шлунок.
Варто випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), додавши до неї соди (1ст.л. на 1 л води). Повторити процедуру потрібно 2-3 рази, доки у блювоті не з’являться чисті промивні води. Можна використовувати зелений або чорний чай (неміцний) та негазовану мінеральну воду.
Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо ви відчуваєте будь-які з наступних ознак або симптомів:
⁃ часті, можливо, кров’янисті блювання, діарея понад три дні;
⁃ сильний біль чи спазми у животі, температура вище 38°C;
⁃ ознаки або симптоми зневоднення — надмірна спрага, сухість у роті, мале сечовипускання або його відсутність, сильна слабкість, запаморочення або непритомність;
⁃ нечіткість зору, м’язова слабкість та поколювання в руках.