Гострі кишкові інфекції: симптоми та профілактика
27 лютого 2025
🚨 Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
🦠 Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
⚠️ Для кишкових інфекцій характерна швидкість поширення. Зараження відбувається аліментарним шляхом (при вживанні їжі або води). Діти молодшого віку частіше заражаються контактно-побутовим та повітряно-краплинним шляхами. Інфекція передається від людини до людини через немиті руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.
‼️ Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом. Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій —слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота та діарея. За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання, гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень (інфекційно-токсичного шоку, ниркової недостатності, тощо).
👉🏻 Профілактика гострих кишкових інфекцій:
🔺купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
🔺мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
🔺мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
🔺ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
🔺доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 градусів, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
🔺зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
🔺використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
🔺не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
🔺в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
📌 Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.