Усі новини

Дикорослі гриби — небезпечні для життя

‼️ Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Але ця традиція несе в собі значний ризик щодо отруєння ними. На території нашої країни росте майже 2000 видів пластинчастих грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

🍄‍🟫 Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом. Усі гриби мають токсини: білі, підосичники, підберезники, зморшки. Гриб, як губка, вбирає в себе всілякі хімічні речовини з навколишнього середовища (важкі метали, сільськогосподарські добрива тощо). Тому отруїтися можна навіть їстівним грибом.

ℹ️Гриби вважаються низькокалорійним продуктом. Залежно від сорту, кілограм грибів має 350-380 ккал, а шматок м’яса — 4000 ккал. Однак білок грибів дуже важко перетравлюється, тому їх не можна назвати дієтичною стравою.

⁉️ Як не отруїтися грибами

👌 Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

❌ Не купуйте гриби на стихійних ринках.

🔎 Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

❌ Не беріть занадто молоді чи старі гриби: їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

❌ Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

❌ Не куштуйте сирі гриби.

✅ Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

👩‍🍳 Перед кулінарною обробкою нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізати, а гриби ретельно очистити від пластинчастого або губчастого шарів, промити проточною водою до повного змивання піску та сміття. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

⚠️ Під час термічної обробки (варіння або смаження) грибів бактерії майже повністю гинуть. Але потрібно знати правила приготування тих чи інших видів грибів.

👉 Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби. Не залучайте до збору дітей.

‼️ Слід зазначити, що мешканці Херсонщини ще недостатньо орієнтуються у видовій приналежності грибів, плутають їстівні гриби з отруйними, не виконують правила їх кулінарної обробки.

Будете уважними до свого та своїх рідних здоров’я!

Поділитися:
Знайти