До всесвітнього дня шоколаду
11 липня 2025🗓️ 11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). Спочатку в Європі шоколад прописували як ліки і продавали його в аптеках. Французький аптекар XIX століття писав про шоколад: «Це божественний небесний
напій, це справжня панацея – універсальні ліки від усіх хвороб …»
🍫 Більше за всіх шоколад люблять в Швейцарії: середній житель цієї країни з’їдає більше 10 кг шоколаду в рік! Шоколад вважається відмінним джерелом енергії для організму. Дієтологи стверджують, що норма темного шоколаду на день складає 30-50 грам. Білий і молочний шоколад без шкоди для здоров’я можна їсти в кількості не більше 20 грамів на день.
🔷 Корисність білого шоколаду обумовлена, в основному, наявністю в ньому какао-масла, яке багате різними цінними речовинами: вітамін Е — має антиоксидантну властивість, завдяки чому здатний знижувати ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань; жирні кислоти масла какао (арахідонова і лінолева) — попереджають розвиток цукрового діабету; вітамін K — допомагає кальцію, що надходить в організм, засвоїтися; селен — підвищує опірність організму інфекційним агентам; метилксантини — корисні для легеневих хворих і астматиків; кофеїн — знеболює та оптимізує мозковий кровообіг, допомагає самооновленню всього організму; танін — має здатність стимулювати загоєння ран. Крім того, білий шоколад стимулює вироблення серотоніну і сприяє виробленню ендорфінів, від чого при вживанні цього продукту підвищується настрій.
‼️ Особливо корисний темний шоколад – у його складі має бути не менше 70% какао, що впливає на центри задоволення, покращує настрій. Темний шоколад безумовно має корисні властивості:
– в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням;
– знижує кров’яний тиск;
– покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів;
– перешкоджає звуженню і затвердінню артерій;
– багатий поживними та корисними речовинами для тонусу організму;
– покращує зір.
➡️ У 30 г шоколаду або какао міститься 10% денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни A, B, C, D і E, кальцій, калій та натрій. Плитка шоколаду містить більше кальцію та вітаміну В, ніж банан та апельсин.
🔎 Шоколад менш небезпечний для зубів, ніж інші солодощі, так як какао перешкоджає руйнуванню зубної емалі. У шоколаді міститься фенамін – речовина, що створює відчуття закоханості. Корисний навіть запах шоколаду. Цей аромат впливає на психіку людини: знімає роздратування, умиротворяє, навіть повертає душевну рівновагу.
🔺 Шоколад — висококалорійний продукт. Тільки 100 г шоколаду містить 500 ккал. А велика кількість жирів негативно впливає на серцево-судинну систему. Цей смаколик не варто запивати кавою, адже шоколад сам по собі містить велику кількість кофеїну. Таке поєднання може навантажити серце. Обережно слід вживати шоколад з морозивом або фруктами, особливо бананами. Таке поєднання дуже смачне, але висококалорійне.
📌 Як стверджують вчені, у тому випадку, якщо жінка під час вагітності їсть багато шоколаду, її дитина практично у 100% випадків не тільки народжується абсолютно здоровою, але і виявляється здатною впоратися практично з будь-якою стресовою ситуацією. Вона сміється набагато частіше і згодом відрізняється більш веселим характером.
✅ Смакуйте шоколад із задоволенням та будьте здорові! Пам’ятайте, що корисним він буде тільки при помірному вживанні.