До Всесвітнього дня раціонального харчування
29 травня 2025
🗓️ 29 травня — Всесвітній день здорового травлення. Шлунково-кишковий тракт — це складна біологічна система, яка формує роботу усього організму. Неправильне харчування та порушення роботи органів травлення можуть привести до ожиріння, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та раку.
‼️ Правильне харчування є запорукою здоров’я, тому прийоми їжі мають бути регулярними, повноцінними та збалансованими. Не потрібно виснажувати себе дієтами, рекомендується обмежити вживання жирних, смажених, копчених, гострих, солодких та солоних страв.
🍎🥒 Вживайте більше овочів та фруктів. Вони багаті на клітковину, вітаміни та мінеральні речовини. Їжте цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Цільні зерна мають низький вміст жиру, багаті на клітковину та крохмальні вуглеводи.
🍗 Обирайте не жирне м’ясо – це може бути м’ясо курки, індички, кролика. Вживайте рибу 3-5 разів на тиждень. Обмежуйте додавання жиру при готуванні, використовуйте тількі корисні олії (соняшну, оливкову, рапсову, кукурудзяну), варіть їжу на пару або запікайте.
🧀 Додайте до свого раціону продукти, які нормалізують склад мікрофлори шлунково-кишкового тракту — кефір, ряжанку, сир, йогурт, тощо. Обмежте вживання продуктів з надмірною кількістю цукру та відмовтесь від солодких газованих напоїв та алкоголю.
❄️ При приготуванні їжі дотримуйтесь чистоти, відокремлюйте сире та готове, ретельно запікайте та варіть продукти, зберігайте їх у холодильнику (t -3-5C 0), слідкуйте, щоб вони були свіжими та не зіпсованими.
✅ Для того, щоб зберегти здоров’я кишківника, варто дотримуватись принципів здорового харчування, регулярно займатися фізичними вправами, відмовитись від шкідливих звичок.