Усі новини

До дня здорового харчування і відмови від надмірностей в їжі

Метою цього дня є привернення уваги до питань культури харчування, тому що у світі число людей з надмірною вагою з кожним ріком зростає. Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість і якість життя людини.

Надмірность у їжі створює несприятливі умови для роботи майже усіх систем організму та призводять до ожиріння, яке характеризується надмірним накопиченням жирової тканини. Основними причинами ожиріння є висококалорійна їжа, яка значно перевищує добові енергетичні витрати. Надмірний вміст жирів та вуглеводів у раціоні, низький рівень фізичної активності приводить до розвитку хронічних неінфекційних захворювань (ХНІЗ) – артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету.

Причини зростання числа людей з надмірною масою тіла криється і в психологічній залежності від їжі. В сучасних умовах життя їжа служить задоволенням не тільки фізіологічних, а й емоційних потреб. Здорове харчування– це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, зміцненнює здоров’я та сприяє профілактиці ХНІЗ, а також це любов та повага до себе. Наш організм не сміттєвий бак, тому потрібно більш свідоміше ставитись до того що ми споживаємо.

Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань .

Правила здорового харчування:

  • половина денного раціону-овочі та фрукти всіх кольорів веселки.
  • чверть- складні вуглеводи (гречка, вівсяна крупа, макаронні вироби з твердів сортів пшениці, цільнозерновий хліб);
  • чверть – білки тваринного та рослинного походження. Надавайте перевагу птиці, рибі, молочним продуктам та бобовим;
  • використовуйте тільки корисні олії: оливкову, соєву, кукурудзяну, соняшникову, арахісову та не вживайте трансжири (маргарин, спред, тощо);
  • відмовтесь від солодких газованих напоїв та алкоголю.
  • їжте тільки при почутті справжнього голоду. Дуже часто бажання пити ми сприймаємо як бажання їсти, тому пийте більше рідини (до 1,5 литрів).
  • їжте 3-4 рази на день невеликими порціями, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
  • зробіть ритуал з їжі, навіть яблуко слід з’їсти за столом, поклавши на тарілку. Звичка жувати «на ходу» поступово зникне.

Активний спосіб життя також допоможе у збереженні здоров’я. Тому щоденна фізична активность є найкращим варіантом дозвілля. Харчуймося правильно і бережімо себе!

Поділитися:
Знайти