До дня здорового харчування і відмови від надмірностей в їжі
5 червня 2024Метою цього дня є привернення уваги до питань культури харчування, тому що у світі число людей з надмірною вагою з кожним ріком зростає. Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість і якість життя людини.
Надмірность у їжі створює несприятливі умови для роботи майже усіх систем організму та призводять до ожиріння, яке характеризується надмірним накопиченням жирової тканини. Основними причинами ожиріння є висококалорійна їжа, яка значно перевищує добові енергетичні витрати. Надмірний вміст жирів та вуглеводів у раціоні, низький рівень фізичної активності приводить до розвитку хронічних неінфекційних захворювань (ХНІЗ) – артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету.
Причини зростання числа людей з надмірною масою тіла криється і в психологічній залежності від їжі. В сучасних умовах життя їжа служить задоволенням не тільки фізіологічних, а й емоційних потреб. Здорове харчування– це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, зміцненнює здоров’я та сприяє профілактиці ХНІЗ, а також це любов та повага до себе. Наш організм не сміттєвий бак, тому потрібно більш свідоміше ставитись до того що ми споживаємо.
Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань .
Правила здорового харчування:
- половина денного раціону-овочі та фрукти всіх кольорів веселки.
- чверть- складні вуглеводи (гречка, вівсяна крупа, макаронні вироби з твердів сортів пшениці, цільнозерновий хліб);
- чверть – білки тваринного та рослинного походження. Надавайте перевагу птиці, рибі, молочним продуктам та бобовим;
- використовуйте тільки корисні олії: оливкову, соєву, кукурудзяну, соняшникову, арахісову та не вживайте трансжири (маргарин, спред, тощо);
- відмовтесь від солодких газованих напоїв та алкоголю.
- їжте тільки при почутті справжнього голоду. Дуже часто бажання пити ми сприймаємо як бажання їсти, тому пийте більше рідини (до 1,5 литрів).
- їжте 3-4 рази на день невеликими порціями, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
- зробіть ритуал з їжі, навіть яблуко слід з’їсти за столом, поклавши на тарілку. Звичка жувати «на ходу» поступово зникне.
Активний спосіб життя також допоможе у збереженні здоров’я. Тому щоденна фізична активность є найкращим варіантом дозвілля. Харчуймося правильно і бережімо себе!