До дня обмеження вживання солі
27 серпня 2024
«Більше трав, менше солі»
У третій декаді серпня щорічно проводяться заходи до Дня «Більше трав, менше солі», який відзначається 29 серпня.
⚠️ За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання харчової солі у світі щороку вмирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання. Зловживання сіллю – провідна причина гіпертонії, яка є передумовою інсультів та інфарктів.
⚠️ За даними дослідження STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу. Цей показник більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень — 5 г на добу. Лише 13% населення споживали солі менше цього рівня.
У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.
Проте в 2021 році в межах реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, що споживають у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку – не більше 0,45 г солі на 100 г готового продукту.
Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.
Причини, щоб зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:
✅ Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кровʼяного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.
✅ Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності. Високий вміст солі в раціоні підвищує ризик розвитку хронічних захворювань нирок, адже солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на них.
✅ Збереження кісткової тканини. Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу.
✅ Профілактика ожиріння. Солона їжа часто містить велику кількість калорій, особливо якщо це оброблені або готові продукти. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.
✅ Покращення смакових відчуттів. Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків. Це допомагає більше насолоджуватися натуральними смаковими властивостями продуктів та зменшує бажання додавати сіль до їжі.
✅ Підтримка загального здоровʼя. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії. Надмірне споживання солі – понад 5 г на добу – асоційоване із збільшенням ризику серцево-судинних захворювань, переважно пов’язаних із високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю. Суттєве обмеження вживання солі та продуктів із значною кількістю доданої солі допомагає ефективно лікувати патологію серцево-судинної системи та нирок.
Для того, аби смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі, потрібен час. Різке вилучення її з продуктів харчування може шокувати смакові рецептори й звести нанівець спроби щодо обмеження вживання солі. Тому поступово зменшуйте кількість солі при приготуванні їжі вдома.
Щоб зменшити споживання солі необхідно:
‼️їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
‼️обирайте продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
‼️готуйте їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
‼️обмежте використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
‼️приберіть сільничку зі столу;
‼️додайте їжі смаку без солі за допомогою використання всіляких трав та прянощів.
Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоровʼя.