Усі новини

Чому варто вживати менше солодкого

🧁🍫🎂Складно знайти людину, яка не любить солодке. Підняти настрій шоколадкою або відсвяткувати важливу подію шматочком торту, здобрити дружнє чаювання печивом або ж навіть провести романтичне побачення у кондитерській — здається, що цукор уже давно перестав бути простим харчовим продуктом. Однак надмірне вживання цукру (солодощів) може завдавати значної шкоди організму.

⁉️Отже, на що впливає вживання солодкого?

📌 На стабільність емоційного стану. Солодкі «підзарядки» здатні швидко підняти нам настрій, але так само миттєво цей ефект розсіюється. Через різкі перепади рівня глюкози у крові ми можемо отримувати більше тривожності, ніж радості.

📌 На стан здоров’я зубів. Бактерії, що викликають карієс зубів, використовують цукор для своєї життєдіяльності.

📌 На стан суглобів. Дослідження доводять, що вживання великої кількості солодощів може посилити запальний процес в організмі, посилюючи тим самим суглобовий біль, а також можуть підвищувати ризик розвитку ревматоїдного артриту.

📌 На стан шкіри. З’єднуючись із білками крові, цукор утворює так звані кінцеві продукти посиленого глікозилювання, які й призводять до раннього старіння шкіри, пошкоджуючи колаген та еластин — білки, що відповідають за пружність і молодість шкіри.

📌 На стан печінки. Велика кількість цукру може призвести до резистентності печінки до інсуліну — гормону, що перетворює цукор на енергію. Порушується контроль цукру організмом, внаслідок чого може розвиватися цукровий діабет 2 типу.

📌 На стан серцевої системи. Надлишок інсуліну, який виділяється у відповідь на вживання цукру, може чинити негативний вплив на артерії: їхні стінки потовщуються і стають менш еластичними, збільшуючи навантаження на серце. Як результаті можуть розвиватися захворювання серця. Учені кажуть, що зменшення кількості споживаного цукру може сприяти зниженню артеріального тиску. Існують дані, що у людей, 25% денних калорій яких становить цукор, удвічі збільшується ризик смерті від серцево-судинних захворювань, порівняно з тими, хто вживає менше 10% денної кількості калорій у вигляді цукру.

📌 На стан підшлункової залози. Під час їжі підшлункова залоза виділяє інсулін. Коли ви їсте багато цукру, клітини організму припиняють нормально реагувати на інсулін, що змушує підшлункову виробляти його ще більше. Це призводить до виснаження залози, рівень цукру в крові підвищується, призводячи до розвитку цукрового діабету 2 типу.

‼️ Так, додержуватись корисного харчування без цукру – це важко, це не завжди зручно, але відмовившись від цукру ви почуватимете себе набагато краще, виглядатимете молодше. Просто спробуйте хоча б на місяць повністю відмовитись від цієї шкідливої звички і ви відкриєте для себе новий рівень життя.

Поділитися:
Знайти