Ботулізм
25 квітня 2025
🚨 Ботулізм — це потенційно смертельне захворювання, викликане бактерією Clostridium botulinum, яка виробляє небезпечний токсин (ботулотоксин) в умовах низького вмісту кисню.
⏳ Інкубаційний період складає від 12 до 24 години. Клінічна картина захворювання залежить не від типу збудника, а від дози токсину і початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.
🦠 Ботулотоксин надходить до організму переважно з їжею і починає всмоктуватися уже в порожнині роту. Під впливом травневих ферментів активність ботулотоксину значно збільшується.
📌 Симптоми ботулізму: виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль. На початку захворювання зазвичай супроводжується розладом зору,«пеленою» перед очима, двоїнням в очах, сухістю у роті та горлі, спрагою, а також утрудненням при ковтанні та мовленні (осиплість, гугнявість, захриплість), дихальна недостатність, блювання, закріп і здуття живота, параліч м’язів. Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.
🚑 Якщо у вас є будь-який із цих симптомів, негайно зверніться за медичною допомогою.
➡️ Для запобігання ботулізму:
🔸не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму, зокрема, якщо: є здуття банки; кришка банки не щільно закрита і увігнута; щось витекло з банки; рідина бризкає при відкритті банки; є неприродні або неприємні запахи;
🔸 не пробуйте їжу з підозрілих банок, навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною, якщо сумніваєтесь – викиньте;
🔸 не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року;
🔸 у жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу;
🔸 не купуйте на вулицях і ринках, особливо стихійних, домашні консерви, рибу в’ялену, солену та м’ясні консерви.
🥫 Домашні консерви, консервовані або ферментовані продукти, є поширеним джерелом харчового ботулізму, їх приготування вимагає особливої обережності.
✅ 5 кроків до безпечної їжі:
🔺підтримуйте чистоту;
🔺відокремлюйте сиру їжу від готової;
🔺ретельно проводьте термічне оброблення;
🔺вживайте свіжі вимиті продукти;
🔺зберігайте харчові продукти належним чином.
👉 Як правило, це повинно інактивувати спори бактерій у термічно стерилізованих, консервованих продуктах або пригнічувати ріст у всіх інших продуктах, підготовлених для негайного споживання.