Усі новини

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів. Їжа — основний фактор здоров’я людини. Продукти харчування забезпечують нас енергією, необхідними вітамінами, а інколи навіть можуть стати ліками. Проте все це можливо лише за однієї умови — їжа передусім має бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, пестицидів чи інших сторонніх домішок. Безпека харчових продуктів – це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Україна, в тому числі на законодавчому рівні Закон України «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» та наказом Міністерством аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але й особисто кожного з нас.

Кому потрібен НАССР: виробникам харчової продукції; підприємствам (точках) громадського харчування (дитячі садки, шкільні їдальні, інтернати, лікарні тощо); переробникам продовольства; фірмам, зайнятим зберігання, упаковкою, фасуванням та транспортуванням готової продукції;всім торговим компаніям, що реалізують продукти харчування; сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам, товариствам і кооперативам; виробникам кормів, ветеринарних препаратів, добрив, пестицидів; виготовлювачам чистячих і дезинфікуючих засобів, обладнання для харчової та торгової сфер. На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах або в окремих ланках харчового ланцюга. Найбільш вживаним є стандарт ISO 22000:2018 «Система управління безпекою харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга». Оскільки система НАССР є предметом державних перевірок, то недостатньо розробити документацію. Потрібно описати і налагодити процеси таким чином, щоб надати докази того, що ці процеси дозволяють випустити безпечну продукцію. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенції Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Брак інформації на фасованій продукції дає підставу замислитися про те, чи дотримується виробник чинного законодавства України, та чи можна йому довіряти. Купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі харчовими продуктами або у визначених місцях (ринках). Будьте здорові та дбайте про себе та своїх близьких!

Поділитися:
Знайти